Kako se radi cappuccino

Kako se radi cappuccino

Recepti za Cappuccino

Cappuccino je jedan od omiljenijih napitaka koji se dobiva od kave. Espresso kava i kremasta pjena glavni su sastojci ovoga napitka koji se naziva prema Kapucini franjevcima i njihovoj boji habita. Tradicionalno, ovaj napitak se priprema uz pomoć aparata za espresso kavu koji ima posebnu mlaznicu za izradu kremaste pjene, no postoje i drugi načini pripreme. Kremasta i čvrsta pjena koja je zaštitni znak ovoga napitka može se izraditi u u French press kuhalu ili uz manju pomoć štapnog miksera. Cappuccino je prepoznatljiv prema bogatoj mliječnoj pjeni, stoga se prvi korak priprema uvijek mora bazirati na dobrom odabiru mlijeka. Poželjno je da se uvijek koristi punomasno mlijeko jer će ono dati bolju pjenu te kremastiju notu.

Za pjenu je dovoljno 120 ml mlijeka, a način dobivanja ovisi o vama. Koristite li French press kuhalo, tada se mlijeko zasebno grije u manjem lončiću i zatim ulijeva u kuhalo. Pjena se dobiva potiskivanjem mrežice gore/dolje 10 do 15 sekundi uz postupno smanjenje amplituda. Mlijeko se miješa kružno kako se ne bi sleglo prije ulijevanja u šalicu. Koristite li štapni mikser, tada ćete zagrijano mlijeko uliti u posudu za miksanje i s štapnim mikserom ćete na manjoj brzini tuć mlijeko do jedne minute. Štapni mikser potrebno je držati ispod površine mlijeka kako bi više zraka ulazilo. Kada dobijete pjenu prvo ćete u šalicu uliti kavu do 1/3 i zatim uliti mliječnu pjenu.

Cappuccino osnove u pripremi

Postoje mnogobrojni recepti za pripremu Cappuccina, no potrebno je naglasiti kako se lako možete zeznuti prilikom pripreme. Kako se navedeno ne bi dogodilo, poželjni je slijedite navedena pravila: Prije procesa priprema odaberite kvalitetnu kavu koja je dobro pržena. Obična kava neće vam dati željeni okus, stoga je poželjno da odaberete mješavinu arabice te robuste. Originalni Cappuccino poslužuje se tradicionalno u većim, porculanskim te debljim šalicama. Deblja šalica je poželjna kako bi se toplina napitka što dulje zadržala.

Prije posluživanja napitka poželjno je da zagrijete i samu šalicu. Kako? Šalicu stavite pod mlaz tople vode. Cappuccino zahtijeva izuzetno gustu pjenu od mlijeka, stoga obratite pažnju na to prilikom izrade. Pjena koja nije dovoljno gusta propast će u kavu, dok će se gusta pjena zadržati na površini. Pjenu bi se u kavu trebala umiješati jedino uz pomoć žličice. Mnogi dodaju na kavu slatki šlag ili vrhnje, no potrebno je naglasiti kako ono mijenja prvobitni okus i kako time dobivate više slatkoće.

Cappuccino posluživanje

Cappuccino se poslužuje topao, u zagrijanoj šalici. Šalica za posluživanje trebala bi biti porculanska i široka kako bi što dulje zadržala toplinu. Prvo se ulijeva kava i zatim se radi ili dodaje pjena koja se po želji može ukrasiti. I dok posluživanje navedenog pića nije neka mudrost, navedeno ne vrijedi i za pripremu. Većina nas ovo piće ispija u kafićima, no ono se zapravo može napraviti i doma. Instant Cappuccina raznih okusa već su dugi niz godina omiljena pića, no potrebno je naglasiti kako ne postoji instant verzija.

Ukoliko ne slijedite gore navedene procese pripreme nećete dobiti pravi Cappuccino. Ovo piće je nezamislivo bez dobre pjene. Dodavanjem blago tučenog mlijeka ili toplog mlijeka jednostavno ćete dobiti kavu s toplim mlijekom. Ukoliko nemate vremena za eksperimentiranje, tada je dovoljno da zagrijano mlijeko istučete s ručnim mikserom za ness kavu dok ne dobijete formiranu pjenu. U šalicu uvijek prvo stavljate skuhanu kavu i zatim pjenu. Prije dodavanja pjene zasladite kavu kako ne bi odmah uništili pjenu.


Tagovi: