Kako se proizvodi šećer

Kako se proizvodi šećer

Kako se proizvodi šećer iz šećerne repe?

Šećerna repa je jedan od najvažnijih izvora šećera u svijetu. Proces proizvodnje šećera iz šećerne repe je složen i zahtijeva nekoliko koraka. Prvi korak u proizvodnji šećera iz šećerne repe je priprema tla za uzgoj. Nakon toga, sjeme se sije u pripremljeno tlo i nakon nekoliko mjeseci, biljke dosegnu zrelost.Kada biljke dosegnu zrelost, onda se beru i transportiraju u tvornicu za preradu šećerne repe.

U tvornici, biljke se prvo čiste i peru kako bi se uklonile nečistoće i prljavština. Nakon toga, biljke se režu na manje komade i stavljaju u velike posude s vodom kako bi se iz njih izvukao šećer.Nakon što se šećer izvukao iz biljaka, voda se uklanja iz otopine kako bi se dobila koncentrirana otopina šećera. Koncentrirana otopina šećera se zatim obrađuje kako bi se uklonile nečistoće i ostaci biljaka. Konačno, šećer se kristalizira i suši kako bi se dobio konačni proizvod - šećer.Proces proizvodnje šećera iz šećerne repe je dug i zahtijeva puno rada i truda. Međutim, šećerna repa je izuzetno važan izvor šećera i igra ključnu ulogu u proizvodnji šećera diljem svijeta.

Kako se proizvodi šećer iz šećerne trske?

Šećerna trska je još jedan važan izvor šećera u svijetu. Proces proizvodnje šećera iz šećerne trske je sličan procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe, ali postoje neke razlike.Prvi korak u proizvodnji šećera iz šećerne trske je uzgoj same trske. Šećerna trska se uzgaja u tropskim i suptropskim područjima, a najveći proizvođači su Brazil, Indija i Kina. Nakon što trska dosegnu zrelost, ona se bere i transportira u tvornicu za preradu.U tvornici, trska se prvo čisti i reže na manje komade.

Nakon toga, komadi trske se stavljaju u velike posude s vodom kako bi se iz njih izvukao šećer. Nakon što se šećer izvukao iz trske, otopina se obrađuje kako bi se uklonile nečistoće i ostaci trske.Kao i kod proizvodnje šećera iz šećerne repe, konačni proizvod je kristalizirani šećer koji se suši i pakira za daljnju prodaju. Međutim, postoji nekoliko razlika u procesu proizvodnje šećera iz šećerne trske u odnosu na šećernu repu. Na primjer, šećerna trska se obično melje prije nego što se stavi u posude s vodom, dok se šećerna repa reže na manje komade.Unatoč tim razlikama, proces proizvodnje šećera iz šećerne trske i dalje zahtijeva puno rada i truda. Međutim, šećerna trska je važan izvor šećera i igra ključnu ulogu u proizvodnji šećera diljem svijeta.

Kako se proizvodi šećer u industrijskim postrojenjima?

Proizvodnja šećera u industrijskim postrojenjima je složen proces koji zahtijeva niz koraka i tehnologija. Ovaj proces se obično koristi za proizvodnju velikih količina šećera za potrebe industrije hrane i pića.Prvi korak u proizvodnji šećera u industrijskim postrojenjima je priprema sirovine. U ovom slučaju, sirovina može biti šećerna repa ili šećerna trska. Nakon pripreme sirovine, ona se transportira u postrojenje za preradu.U postrojenju, sirovina se prvo čisti i reže na manje komade.

Nakon toga, komadi se stavljaju u velike posude s vodom kako bi se iz njih izvukao šećer. Ovaj proces se naziva ekstrakcija.Nakon ekstrakcije, otopina se obrađuje kako bi se uklonile nečistoće i ostaci biljaka. Nakon toga, šećer se kristalizira i suši kako bi se dobio konačni proizvod - šećer.Proces proizvodnje šećera u industrijskim postrojenjima je vrlo automatiziran i koristi se niz tehnologija kako bi se postigla što veća učinkovitost. Na primjer, postrojenja koriste visokotlačne pare kako bi se ubrzao proces ekstrakcije.Unatoč tome što je proces proizvodnje šećera u industrijskim postrojenjima složen, on je vrlo važan za proizvodnju šećera u velikim količinama. Bez ovog procesa, ne bi bilo moguće proizvesti dovoljno šećera za potrebe industrije hrane i pića.
Tagovi: