Kako se proizvodi najskuplja kava na svijetu

Kako se proizvodi najskuplja kava na svijetu

Kava "eliksir života"

Kava je među najkonzumiranijim pićima na svijetu. Prepoznatljivo djelovanje kave, zahvaljujući prisutnosti kofeina, utječe na poboljšanje budnosti, bolju koncentraciju i veću energiju. Drvo kave potječe iz Etiopije, odakle se kasnije počelo uzgajati diljem Arabije. Smatra se da naziv Coffea dolazi od arapske riječi "qah'wa" - odnosno turske kahva što znači "eliksir života", zbog efekta koji ovo piće izaziva. Od postojećih vrsta kave najviše se uzgajaju Coffea arabica (Arabica) i Coffea canephora (Robusta). Arabica se smatra najkvalitetnijom, zbog ugodnog mirisa i blagog okusa. Robusta dolazi iz središnje Afrike, poznata je po snažnom okusu i dvostruko većem udjelu kofeina od Arabice. Zbog svojih svojstava ima široku primjenu u instant kavama. Širenje kulture ispijanja kave i rast potrošnje doveli su do velike potražnje, čime je postala drugi najprodavaniji proizvod. Danas je Brazil jedan od najvećih proizvođača i izvoznika kave u svijetu. Iako ima brojne dobrobiti, konzumacija kave mora biti umjerena jer povećava kiselost želuca i negativno utječe na ravnotežu kalcija u tijelu. Ako ste strastveni ljubitelj ovog pića, jeste li znali da se najskuplja kava na svijetu pravi od životinjskog izmeta?

Kako se proizvodi najskuplja kava na svijetu

Najskuplja kava na svijetu zove se Kopi Luwak i proizvodi se u Indoneziji. Zanimljivo je da se proizvodi od životinjskog izmeta. Riječ je o cibetki, sisavcu koji guta zrna kave, u njih ispušta određene kiseline i enzime, a potom ih izlučuje svojim izmetom. Na taj način kava je prirodno fermentirana, nema kiselosti. Kada zrna kave dospiju u želudac ovog sisavca, želučani sokovi se probave, ali sjemenke ne, one fermentiraju. Stoga se probavlja samo pulpa, a zrno kave je netaknuto dok prolazi kroz probavni sustav. Tijekom ovog procesa jedinstveni enzimi daju zrnu poseban okus. Nakon što cibetke izluče zrna kave, ona se dezinficiraju, posebno tretiraju, suše na suncu, a potom melju i prže. Okus kave često se opisuje kao jedinstven, asocira na mješavinu čokolade i soka od grožđa. Cijeli proces sušenja i prženja kave uklanja miris izmeta i eliminira sve bakterije koje bi mogle štetiti zdravlju. Kilogram Kopi Luwaka košta oko 500 dolara.

Jacu kava je najskuplja na svijetu

Jeste li znali da postoji i vrsta kave koja se proizvodi od ptičjeg izmeta? Kava za ptice jedna je od najegzotičnijih i najskupljih na svijetu. Ideja o ovoj vrsti kave rodila se kada je ptica Penelope obscura, poznata kao Yacu, nanijela veliku štetu plodovima ove biljke prije berbe. Kako bi uzgajivači imali što manje štete, jedan od njih se dosjetio kako riješiti taj problem. Inspirirala ga je ideja o Kopi Luwak kavi, koja se dobiva iz životinjskog izmeta. No, cijeli je proces teži jer su Jacu ptice zaštićene Zakonom o zaštiti okoliša. Najskuplja kava na svijetu dobiva se tako što ptice prije konzumacije biraju najzdravije plodove i izbacaju ih nakon probave. Skupljanje ptičjeg izmeta samo je početak vrlo mukotrpnog procesa. Plodovi kave skupljaju se ručno, čiste, peru, biraju i skidaju zaštitni pokrov. Nakon toga se prži i melje. Upravo taj složeni proces čini ovu vrstu kave znatno skupljom od ostalih. Za razliku od Kopi Luwaka, koji se dobiva probavljanjem cibetki, zrna kave se brže kreću kroz probavni sustav snažnijih ptica. Stoga žitarice ne razgrađuju životinjske bjelančevine niti želučana kiselina. Dobivena zrna pržena imaju karakterističan okus, s primjesom aromatičnog anisa. Dakle, ako ste ljubitelj različitih okusa kave, sada je pravo vrijeme da probate najegzotičniju i najskuplju vrstu kave Jacu Bird.


Tagovi: