Kako se proizvode čavli

Zanimljivosti

Kako se proizvode čavli

Kako se proizvode čavli i što su čavli?

Čavao se opisuje kao igličasti metalni dio koji služi za spajanje raznih materijala u građevinarstvu. Čavli su specifični po svojim zašiljenim vrhovima i glavi. Često se postavlja zabijanjem udaraca uz pomoć čekića. Kako se proizvode čavli? Ovo ovisi o njihovoj namjeni, obliku, veličini i materijalu. Čavli možda na prvu izgledaju slično, no danas brojimo preko više od četiri stotine raznih vrsta. U najvažnije vrste čavala ubrajamo sječene, žičane i vučene.

Kako se proizvode čavli? Sječeni i žičani se proizvode od bronce, bakra, cinka te željeza – ovisno o svrsi upotrebe. U primjeru, ako se čavli upotrebljavaju za potkove oni će se izrađivati od kovine kako se ne bi rasprsnuli dok ih konj nosi. Kako odabrati čavao? Prema namjeni. Neovisno o tome da li spajate, postavljate sliku ili neku drugu radnju – svaki čavao ima specifičnu svrhu. Ukoliko niste sigurni koje čavle je najbolje odabrati za određeni posao, tada pomoć možete zatražiti u dućanu koji prodaje alat.

Kako se proizvode čavli i kada je krenula njihova proizvodnja?

Do 1780 godine svaki čavao se radio ručno. Radili si ih tadašnji kovači uz pomoć čekića i nakovnja. 1786 godine jedan je stanovnik iz Massachusetts-a (SAD) odlučio patentirati prvi stroj za izradu četvrtastih čavala. Reed je tada izumio prvi poznati stroj za proizvodnju čavala. Kako se proizvode čavli? Sredinom 19-og stoljeća izrađuju se prvi strojevi koji izrađuju čavle od žice. U ove strojeve se ubacivala savitljiva čelična žica koji bi potom uz veliku brzinu izrađivali čavle.

Čavli su se sjekli ovisno o traženoj proporciji/veličini i namjeni. Kako se proizvode čavli? Jedan kraj čavla se zaoštrava, a na drugome kraju se radi ravna glavica uz pomoć udaraca. Nakon navedenog, čavli su se “glačali” i dotjerivali kako bi se maknuo višak željeza i kako bi se maknule određene mane. Čavli se dotjeruju u dobošu, jednom od osnovnih konponenti bubnja. On se sastoji od dvije membrane koje se nalaze na gornjoj i donjoj strani, demfera, mrežice, kao i sklopke koja spušta mrežicu. U ovim strojevima moguće je proizvesti i do tisuću čavala u minuti.

Kako se proizvode čavli i od kada se čavli koriste?

Povijest nastajanja i korištenja čavala možemo podijeliti u tri razna doba ili dijela: Ručno kovani (pretpovijest – 19 stoljeće), rezani čavli (1800 – 1914), žičani čavli (1850 – do danas). Kako se proizvode čavli? Smatra se da je prva “proizvodnja” čavala krenula u rimsko doba, što je otprilike prije 1 600 godina. U početku su se izrađivali od tadašnjih dostupnih kovina: Bronca, željezo i bakar. Kovine su se topile i stavljale u kalupe raznih veličina.

Ovi čavli su bili iznimno loše kvalitete i često se moralo više njih koristiti za određenu svrhu. Do početka 17-og stoljeća postojali su takozvani majstori za rezanje željeza. Oni su komade željeza mogli oblikovati u bilo koje oblike koji su prihvatljivi za zabijanje. Prvom pojavom parnih mlinova proizvodnja ide korak dalje i dolazi do mogućnosti izrade više čavala u određenoj brzini. Kako se proizvode čavli danas? Proizvodnja se modernizirala, što znači da su sami strojevi za izradu iznimno precizni i brzi.

Tagovi: