Kako se prenosi salmonela

Znanost

Kako se prenosi salmonela

Kako se prenosi salmonela, bakterija koja će vam zagorčati život

Salmoneloza je otrovanje zaraženom hranom, vodom, zaraza koja se može “zaraditi” čak i dodirom, odnosno rukovanjem s osobom koja je već zaražena, korištenjem zajedničkih ručnika, kuhinjskih krpa ili prostorija za intimnu higijenu. Kako se prenosi salmonela, bakterija koja će vam zagorčati život, a simptomi trovanja su mučnina, povraćanje, glavobolje, visoka temperatura, bol u mišićima, proljev, bolovi u trbuhu, grčevi u crijevima, krv u stolici. Ovakvo mučno stanje može trajati od 4 – 7 dana.

Zaražene namirnice i zaražena voda su izvori, ali i to gdje nabavljate namirnice, kako rukujete njima i kako ih pripremate, te kako ih pohranjujete sirove i termički obrađene, uz osobnu higijenu ovisi hoće li vam se dogoditi ovaj vrlo neugodni i bolni gastroenteritis. Ako poduzimate sve higijenske mjere, a ipak obolite, trebate znati kako se prenosi salmonela, obzirom da se može prenijeti i dodirom, lakše ćete preispitati svoje nedavne kontakte, vodite računa da se možete zaraziti od osobe koja je preboljela salmonelu i 72 sata nakon izlječenja.

Najčešći izvori; meso, jaja, riba, sladoled, kako se prenosi salmonela

Vaše prehrambene navike su vaš vodič za nabavku i obradu namirnica, ali i pravilna priprema hrane također. Pri nabavci namirnica kontrolirajte rok upotrebe, zemlju porijekla, a kod voća i povrća koje koristite možda u svježem stanju, može se dogoditi da je bilo radi održavanja svježine hidratizirano zaraženom vodom. Najčešći izvori; meso, jaja, riba, sladoled, kako se prenosi salmonela, sve namirnice treba temeljito čistit i prati i ispravno termički obraditi, a već pripremljenu hranu ne držati na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Pravilna pohrana namirnica koje nećete odmah pripremati je jednako važna. Lako kvarljive namirnice morate čuvati u frižideru koji trebate redovito čistiti i održavati. Namirnice koje čuvate u smočnici moraju biti na suhom i čistom. Ne kuhajte prevelike količine hrane, jedno podgrijavanje je bezopasno, ali ako nekoliko puta podgrijavate već pripremljenu hranu, prije ili kasnije ćete se naći pred pitanjem kako se prenosi salmonela, ili kako narod kaže “prisjest će vam podgrijavanje”.

Ako ste se već razboljeli iz prve ruke znate kako se prenosi salmonela

Ako se već previjate od bolova, povraćate, imate proljev odmah poduzmite dijetne mjere. Proljev i povraćanje vas brzo mogu dovesti u stanje dehidracije pa je potrebno unositi tekućinu, preporučuju se blagi čajevi, čaj od kamilice smiruje grčeve u crijevima, dvopek i postepeno uvođenje nečeg hranjivog u tijelo. Ako ste se već razboljeli iz prve ruke znate kako se prenosi salmonela, nakon čajeva i dvopeka možete skuhati sluzavu rižu, zatim kompot od jabuka ili pirjanu jabuku, kuhani krumpir ili mrkvu.

Ako je otrovanje salmonelom jače izraženo i sporo se normalizira, možda ćete trebati bolničko liječenje, ali to se događa samo u ekstremnim slučajevima. U bolnici ćete možda kroz liječnikova pitanja brže shvatiti kako se prenosi salmonela, odnosno kako, gdje i od koga ste je vi dobili. To je dobro, jer to sužuje krug zaraze i sprječava epidemiju zaraze salmonelom. Ako ste zaposleni, nakon liječenja bi barem još tri dana trebali ostati doma jer za druge još možete biti zarazni.

Tagovi: