Kako se prenosi aids

Kako se prenosi aids

Što je AIDS i kako se prenosi AIDS

AIDS je bolest imunološkog sustava koji na prirodan način brani ljudski organizam od infekcija. Ova bolest imunološki sustav onemogućava da radi svoju funkciju i organizam se ne može samostalno obraniti od infekcija, te i lijekovi teže djeluju. Osobe koje su zaražene HIV su HIV pozitivne te ovaj virus uništava T4-stanice koje su vrsta limfocita u kojima se proizvode protutijela za borbu protiv infekcija.

AIDS je smtonosna i neizlječiva bolest, te način kako se prenosi AIDS najčešće je spolnim putem nezaštićenim seksom. Virus se može prenijeti u tijelo druge osobe sluznicom vagine, vulve, penisom, rektumom i ustima tokom spolnog odnosa. No, postoje i drugi načini kako se prenosi AIDS a to je putem krvi. No, kako bi se AIDS prenio putem krvi potrebno je da zaražena osoba svojom krvlju zarazi zdravu osobu ukoliko ova ima ranu.

Danas se teško može zaraziti AIDSom putem transfuzije krvi jer se sva donirana krv testira na AIDS i druge teške bolesti, pa je rizik od zaraze putem transfuzije krvi vrlo mali, zapravo nemoguć.

Ostali načini kako se prenosi AIDS

Ostali načini kako se prenosi AIDS su poznati da se mogu prenijeti putem igle ako se ona zajednički koristi kod ubrizgavanja opioida, no može se dogoditi i da zdravstveni djelatnik zaraženom iglom ubode sebe ili nekog drugog nepažnjom, što je vrlo rijetko ali nije nemoguće. Također izbjegavajte hodanje bez obuće na javnim prostorima gdje bi se mogla naći igla koju je neki ovisnik ostavio, stoga oprez.

Ujedno žena koja je trudna može prenijeti HIV virus na svoje dijete tokom trudnoće, ali se HIV prenosi i putem majčinog mlijeka. Tokom trudnoće majka se može liječiti lijekom zidovudinom te će se na taj način smanjiti vjerojatnost prijenosa HIVa na dijete. Naročito ukoliko se planira carski rez rizik infekcije je 1% da se dijete zarazi HIVom.

Iako je utvrđeno da se slinom, odnosno poljupcem ne prenosi AIDS, slina može biti način kako se prenosi AIDS kada se koristi oralni spolni odnos. Međutim znanstvena istraživanja su pokazala da slina sadrži prirodnu zaštitu koja sprečava aktivaciju virusa, no ukoliko postoji neka rada u ustima ili otvoren zub kod oralnog spolnog odnosa velika je vjerojatnost zaraze HIVom.

Kako se prenosi AIDS i kako se ne može prenijeti

Da bi se razumjela razlika kako se prenosi AIDS i potrebno je biti svjestan na koje načine se AIDS ne može prenijeti. U sedamdesetim i osamdesetim godinama kada se bolest pojavila nije se puno znalo o bolesti pa ni o tome kako se prenosi AIDS. Ne samo što je bolest sama po sebi u početku kada još nije bilo lijekova bila opasna i smrtonosna, tada su ljudi koji su bili oboljeli od AIDSa bili i izrugivani, socijalno izolirani i vrijeđani zbog svoje slobode u seksualnim odnosima.

No, znanost je uspjela pronaći i lijekove kojima se usporava bolest, te koji pomažu da se bolest dalje ne razvija već da stagnira i omogućava oboljelim osobama da nastave svoj život uz redovne kontrole i terapije lijekovima.

Ono što treba znati je da se AIDS ne prenosi socijalni kontaktom, zagrljajem, poljupcem, grljenjem, rukovanjem, razgovorom. AIDS se ne prenosi kapljičnim putem aerosolom iako se radi o virusu, ujedno se ne prenosi dijeljenjem toaleta, iste šalice, boravkom u istoj prostoriji sa zaraženim, kupanjem u bazenu u kojem se zaražena osoba kupala, te zajedničkim tuširanjem. No, nezaštićenim spolnim odnosom se može prenijeti.


Tagovi: