Kako se pije sumamed

Kako se pije sumamed

Sumamed – primjena i djelovanje

Sumamed je trgovinski naziv za antibiotik azitromicin, koji pripada skupini makrolida, a koristi se za liječenje raznih infekcija uzrokovanih od strane mikroorganizama. Azitromicin djeluje inhibirajući rast i širenje bakterija, što rezultira njihovim uništenjem ili smanjenjem njihove sposobnosti da se razmnožavaju. Primjena ovog lijeka obuhvaća različite vrste infekcija, kao što su respiratorne infekcije poput upale pluća, bronhitisa, sinusitisa i faringitisa. Također se koristi za liječenje infekcija kože i mekih tkiva, uključujući akne. Sumamed se može propisati i za liječenje bakterijskih infekcija genitalnog trakta, kao što su klamidija i gonoreja. Osim toga, azitromicin se koristi i u preventivne svrhe kod određenih bolesti, poput infekcija kod osoba s HIV-om. Ovaj antibiotik ima prednost dugotrajnog djelovanja, što znači da se može uzimati u manjem broju doza u usporedbi s nekim drugim antibiotcima, što ga čini praktičnim izborom u liječenju infekcija koje zahtijevaju dugotrajno liječenje ili kada je pacijentima teže pridržavati se redovitog uzimanja lijekova.

Sumamed – upute i nuspojave

Sumamed je dostupan u obliku tablete. Doziranje ovisi o vrsti infekcije i težini stanja, no liječnik će Vam preporučiti dnevnu dozu lijeka. Može se uzimati s hranom ili na prazan želudac. Trajanje terapije ovisit će o vrsti infekcije. Važno je završiti cijeli propisani tijek antibiotika, čak i ako se simptomi poboljšaju prije završetka terapije. Kao i svaki drugi lijek, tako i Sumamed može kod nekih osoba uzrokovati određene nuspojave. Moguće nuspojave su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proljev, osip, svrbež, crvenilo kože, glavobolja, vrtoglavica, promjene u okusu te povećana razina enzima u jetri. Mogu se pojaviti i alergijske reakcije na ovaj lijek, koje se obično manifestiraju kroz simptome kao što su teško disanje ili osip po koži. Prije uzimanja ovog lijeka, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom o mogućim nuspojavama, posebno ako imate prethodne zdravstvene probleme ili alergijske reakcije na slične lijekove. Ako primijetite bilo kakve neobične simptome ili nuspojave, odmah obavijestite svog liječnika.

Sumamed – sastav i pakiranje

Sumamed se mora držati podalje od male djece, te ga treba držati u njegovom originalnom pakiranju na suhom i hladnom mjestu, dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Nakon isteka roka trajanja, ovaj se lijek ne smije više dalje koristiti jer može uzrokovati određene nuspojave i reakcije. Rok trajanja je uvijek navedeno na pakiranju lijeka. Sumamed sadrži djelatnu tvar azitromicin, a jedna tableta ovog lijeka sadrži 125 miligrama azitromicina u obliku azitromicin dihidrata. Osim ove djelatne tvari, lijek sadrži i druge pomoćne tvari, kao što su magnezijev stearat, hipromeloza, bezvodni kalcijev hidrogenfosfat, prethodno gelirani kukuruzni škrob, mikrokristalična celuloza i natrijev laurilsulfat koji se nalaze u jezgri tablete. S druge strane, u film ovojnici se nalaze titanijev dioksid, talk, hipromeloza, polisorbat 80 te boja Indigotin. Tablete su svijetlo plave boje, zaobljenog oblika, bikonveksne, obložene filmom i imaju utisnuti znak PLIVA na jednoj strani, te broj 125 na drugoj strani. Jezgra tablete je bijele boje. Dostupne su za kupiti u pakiranju od po 6 tableta u blister pakiranju u kutiji. Mogu se kupiti u ljekarni na liječnički recept.


Tagovi: