Kako se oprostiti od voljene osobe

Kako se oprostiti od voljene osobe

Kako se oprostiti od voljene osobe varira od osobe do osobe

Smrt ne zaobilazi nikoga te je sastavni dio svakog života. Neke smrti nas pogađaju manje, no ukoliko je riječ o bliskoj ili voljenoj osobi, ta nas smrt može itekako pogoditi. Kako se oprostiti od voljene osobe važan je korak kako bi sebi olakšali nositi se sa situacijom i osjećajima koji se javljaju u periodu tugovanja.

Tuga i ostale slične emocije očekivana su pojava koje često mogu potrajati poprilično dugo, no sve je to sasvim normalno. Svaka osoba se sa gubitkom nosi drugačije pa će tako nekima trebati nešto kraći period privikavanja na gubitak, dok će neke to mučiti dugi niz godina. Kako se oprostiti od voljene osobe varirati će od osobe do osobe pa će se tako neki htjeti okružiti obitelji i prijateljima i na taj način tugovati, dok će se drugi htjeti ponešto izolirati i baciti će se u posao ili će si ispuniti vrijeme raznim aktivnostima kako bi manje razmišljali o gubitku.

Kako se oprostiti od voljene osobe veže se uz faze tugovanja

Gubitci općenito generiraju niz negativnih emocija, no nijedan gubitak se ne može mjeriti s gubitkom voljene osobe. Tugovanje je proces koji prolazi svaka osoba koja je izgubila nekoga koga voli i iako svatko drugačije percipira taj proces, on se ipak odvija u tri faze. Te tri faze tugovanja imaju i znanstvenu pozadinu te su podijeljeni na faze izbjegavanja, suočavanja i oporavka. Kako se oprostiti od voljene osobe također će proći kroz te tri faze i sigurno će vas prilikom gubitka prvo uhvatiti situacija u kojoj negirate da se to dogodilo, da nije moguće da voljene osobe više nema.

Kada nekako realizirate da voljene osobe više nema, suočiti ćete s činjenicom da je zbilja došlo do gubitka te će vjerojatno nastupiti i osjećaji kao što su ljutnja, bijes, bespomoćnost i slično. Kako se oprostiti od voljene osobe doći će s vremenom i to će uključiti posljednju fazu, odnosno, oporavak i donosi određeno olakšanje te ćete pomalo naučiti kako se nositi s gubitkom.

Kako se oprostiti od voljene osobe lakše je kako vrijeme prolazi

Gubitak voljene osobe teško pogađa svakoga, nebitno da li je bila iznenadna ili očekivana smrt. Kako se oprostiti od voljene osobe mnoge ostavlja nespremnima i izaziva bujicu osjećaja u našem tijelu koje mogu ostaviti negativne posljedice kako na naše tjelesno, tako i mentalno zdravlje. Kako se oprostiti od voljene osobe nikada nije lako te proces tugovanja može trajati tek nekoliko mjeseci, pa sve do nekoliko godina. Ponekad se nađu neki ljudi koji nikada ne prebole gubitak voljene osobe, no nauče živjeti s činjenicom da te osobe više nema.

Okruživanje dragim ljudima - obitelji i prijateljima, kao i događajima u pozitivnom tonu mogu olakšati osjećaj praznine, samoće i tuge. Iako tuga nikada u potpunosti ne izblijedi, vrijeme olakša neke stvari, a pozitivni događaji mogu bar nakratko zamijeniti negativne emocije. Važno je pronaći načine na koje se nositi s gubitkom i ne se prepustiti tuzi jer ćete na taj način štetiti samome sebi.


Tagovi: