Kako se obući za sprovod

Ljepota i zdravlje

Kako se obući za sprovod

Kako se obući za sprovod ovisi koga ispraćate

Sprovod je tužan i ponekad traumatičan događaj koji najviše pogađa obitelj i ljude najbliže pokojniku. Postoje neka pravila i etikete ponašanja kada se odlazi na sprovod, a jedno od njih je i kako se obući za sprovod. Kako se obući za sprovod obuhvaća formalne razloge te poštivanje pokojnika, obitelji, ostale tugujuće rodbine i prijatelja.

Odjeća za sprovod ne bi trebala privlačiti pažnju na sebe te bi trebala biti u konzervativnijem tonu. Na sprovod se najčešće ide u crnoj odjeći ili odjeći tamnih tonova, osim ako se obitelj nije drugačije izjasnila. Većina ljudi nosit će crnu odjeću na posljednji ispraćaj pokojnika jer se na taj način sudjeluje u tuzi i dostojno se ispraća pokojnika. Kada je u pitanju sprovod neke mlađe osobe ili djeteta, često se na sprovod nosi bijela odjeća jer se bijela boja asocira s nevinošću i mladosti. Boja odjeće mora odgovarati situaciji te izbjegavajte kričave boje, kao i odjeću koja otkriva previše.

Kako se obući za sprovod i preporuke za žene

Kako se obući za sprovod ovisiti će osim o starosti pokojnika i o tome kojoj je kulturi ili religiji pokojnik pripadao, jer neke kulture i religije imaju i neka svoja pravila. Svakako nećete pogriješiti odjenete li tamnu odjeću, posebice ako je ona crna, tamno sive ili tamno plave boje.

Osim boje odjeće, poželjno je obratiti pažnju i na to da odjeća nije izazovna te da ne otkriva previše. Kako se obući za sprovod kada je ženska odjeća u pitanju obuhvaća savjete da odjeća ne bude prekratka, preuska i da ne otkriva previše. Što se obuće tiče, na sprovode nemojte nositi obuću koja otkriva stopala, kao što su sandale, natikače i slično. Šminka neka bude decentna, kao i nakit te ostali popratni dodaci. Odjećom je potrebno iskazati poštovanje pokojniku i obitelji. Muškarcima je nešto lakše prilikom odabira odjeće za sprovod, no postoje i neki naputci kako da se oni obuku u skladu sa situacijom.

Kako se obući za sprovod i preporuke za muškarce

Kako se obući za sprovod kada ste muškarac ima manje naputaka nego za žene. Tamno odijelo, bijela košulja i crna kravata jedna su od preporuka kako se obući kada se nekoga ispraćuje na vječni počinak. Ukoliko nemate odijelo, tamne hlače i crna košulja ili neka elegantnija tamna polo majica će funkcionirati. Cipele su uvijek dobar odabir, posebice ako su tamne.

Ukoliko nosite šešir na sprovod, obratite pažnju da za vrijeme obreda skinete jer je to jedan od načina iskazivanja poštovanja. Navedene etikete kako se obući za sprovod u ovom tekstu odnose se na naše područje i općenito Zapadne zemlje, no ukoliko idete na sprovod u zemlje Istoka, boje žalosti su drugačije nego što je to kod nas pa je poželjno raspitati se kako se primjereno obući. Vjerski obredi ili pripadnost nekoj kulturi mogu diktirati pogrebne običaje, kao i dob pokojnika te se stoga i odjeća za posljednji ispraćaj može razlikovati.

Tagovi: