Kako se obraniti od napada psa – Izbjegavanje napada psa

Kako se obraniti od napada psa - Izbjegavanje napada psa

Ako možete kontrolirati svoj strah napad psa možete izbjeći

Svi se sjećamo dječjih priča o divljini gdje prvi savjet ako divlja životinja, recimo medvjed krene na tebe, pravi se mrtav, medo će samo odšetati. Ima neke istine u tome, većina životinja koje napadnu čovjeka, zapravo snažno reagiraju na čovjekov strah. Ako možete kontrolirati svoj strah napad psa možete izbjeći, na kraju i psi su samo pripitomljeni od vukova. Svako kretanje, trčanje, mlataranje rukama životinja doživljava ka prijetnju napada i zbog toga napada prva.

Ne junačite se, ne gledajte psu koji reži na vas u oči, hodajte smireno, spuštenih ruku i polako samo zaokrenite u drugom smjeru. Možete mu baciti neki štap ili granu da odvratite pažnju od sebe, možete mu narediti autoritativnim glasom, ali bez vikanja"stani" ili "sjedi", "ne" ili "nazad", ali je vaša nezainteresiranost za slučaj da doživite napad psa, za vas najsigurnija. Mirno se udaljite i što prije nađite neki zaklon ili neku barijeru između vas i psa.

Što učiniti kada je napad psa neizbježan

Na žalost, svjedoci smo svakodnevnih stradavanja od agresivnih pasa i kod nas i u svijetu, zbog čega se mijenjaju zakoni i zabranjuje uzgoj posebno agresivni pasmina, poput nedavne zabrane uzgoja američkog buldoga XL u Velikoj Britaniji. No, što učiniti kada je napad psa neizbježan, ako ste već pali, ostanite na tlu, sklupčajte se što više, sagnite glavu, ne gledajte psa i ništa mu ne govorite, ruke spojite iza vrata da zaštitite glavu, grlo i vrat.

Branite se i zaštitite, torbicom, smotanom jaknom, nemojte udarati psa, to će ga još više razgoropaditi, pružite mu štap da ga zagrize i ostane što dalje od vas. Ako ikako možete, kolikogod ste uplašeni nemojte vrištati, svako glasanje je dodatna provokacija za napad psa. Ako uočite priliku za bijeg u zaklon bacite jaknu na glavu psa, zaklonite mu vid, to će ga usporiti, a vi bježite dok vas ne vidi. Ako ikako možete do mobitela, pozovite hitnu i policiju.

Znakovi koji upućuju na mogući napad psa

Možda svaki dan prolazite pored tog psa i nikada nije pokazivao neprijateljski ili napadački stav ili namjere. Pa ipak, događa se da i takvi psi napadnu iako to nikada ili skoro nikada nije napada bez povoda ili uzroka, napad iz čistog mira. Postoje znakovi koji upućuju na mogući napad psa i svi ih mogu "pročitati", to su režanje, keženje i pokazivanje zubi i škljocanje čeljusti na prazno. No, ti znakovi nisu isti kod svih pasa.

Neki psi se samo napnu, kao za skok, a neki se samo najedanput iznenada ukoče u leđima i to su sigurni znakovi za napad psa. Ako pas kreće prema vama odmah se polako okrećite bočno da izbjegnete kontakt očima jer ga to može dodatno isprovocirati. Ruke je najbolje prekrižiti na prsima ili imati spuštene uz tijelo, psi ruke u takvom stavu ne doživljavaju kao prijetnju. Dišite mirno i stojte mirno bar nakratko, a onda se polako počnite udaljavati u suprotnom smjeru od psa.


Tagovi: