Kako se obračunava kamata na kredite

Kako se obračunava kamata na kredite

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 10:58
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kako se obračunava kamata na kredite i što nam donosi svijet kredita?

Podizanje kredita je svakako velika stvar, osobito ako to radite prvi puta i ako niste najbolje upoznati sa svijetom kredita. Naravno, nije na Vama da ste upoznati sa svakim kreditom i načinom na koji funkcionira, ali je bitno da ste upoznati s bankovnom terminologijom. Kako se obračunava kamata na kredite je jedno od češćih pitanja novih korisnika kredita, no za razumijevanje odgovora morate razumjeti sami odnos kreditnog odnosa. Kreditno tržište je danas prepuno kratkoročnih, srednjoročnih, dugoročnih, namjenskih i nenamjenskih kredita koji mogu doći s fiksnom ili promjenjivom kamatnom stopom. Nitko od Vas ne očekuje da znate točne razlike i specifikacije navedenih kredita, ali bi bilo poželjno da razumijete njihove namjene i kako se koriste.

Sami kredit se može opisati kao novac koji određeni vjerovnik daje na korištenje određenom dužniku koji se unaprijed obvezuje na njegovo redovito plaćanje uz uvećani iznos - kamatu. Kada pričamo o izboru kredita, gotovinski krediti su najčešće birani, a razlog je njegovo korištenje za osobnu potrošnju. Oni se često odobravaju na rok otplate do deset godina i dolaze u namjenskom ili nenamjenskom obliku. Također dolaze s varijabilnim ili fiksnim kamatnim stopama, a njihova otplata se vrši mjesečnim anuitetima u dogovorenom razdoblju. Kamate kao takve su dio svakog kredita, i sasvim je normalno da postoji pitanje kako se obračunava kamata na kredite?

Kako se obračunava kamata na kredite i što je sve potrebno znati o kamatama?

Krenimo s pitanjem što su zapravo kamate? Kamate su naknade za posuđeni novac i njihov iznos često ovisi o samoj visini podignutog kredita, vremenu dogovorene otplate kao i visini dogovorenih kamatnih stopa. Postavlja se pitanje što je kamatna stopa? Kamatna stopa (poznatija kao kamatnjak) je stopa uz čiju pomoć se računaju kamate na novac koji je posuđen. Slobodno možemo reći kako je kamatna stopa zapravo određena cijena koju plaćamo za korištenje novaca koji nam je posuđen. Kako se obračunava kamata na kredite? Sama kamatna stopa se u većini slučajeva računa u postotcima i to na godišnjoj razini. Kamatna stopa se uvijek veže za obračunsko razdoblje, točnije za određeni termin plaćanja. Obračunsko razdoblje može biti jedna godina, polugodište, kvartal ili mjesec. Važno je naglasiti kako postoje nominalne, relativne, kao i komforne kamatne stope.

Dolazimo do pitanja kako se obračunava kamata na kredite? Kamatna stopa služi kao baza za obračun naših kamata - nominalna kamatna stopa. Najčešće se ugovara na godinu dana, iako se u praksi nominalna kamatna stopa preračunava na kraće vrijeme. Relativnu kamatnu stopu dobivamo dijeljenjem nominalne kamate sa samim brojem svih obračunskih razdoblja. U primjeru, ako je godišnja kamatna stopa 10%, kamate će se vrlo vjerojatno obračunavati polugodišnje. Sama polugodišnja relativna kamatna stopa će iznositi 10/2 - što nam daje 5% i dva obračunska razdoblja za dva polugodišta. Za kraj, komforna kamatna stopa će dati jednaki iznos samih kamata ne uzimajući u obzir obračunavanje ili samo vraćanje kamata. Riječ je o najpovoljnijom kamati, jer ona svojim dužnicima nudi jednaki iznos.

Kako se obračunava kamata na kredite i kako provjeriti kredite?

Krediti i računanje su nerazdvojiva kombinacija. Budite svjesni da potreba za kreditom nosi i potrebu za računanjem. Ukoliko se sami želite upustiti u avanturu samostalnog i okvirnog izračunavanja rata kredita, tada Vam na raspolaganju stoje brojni kreditni kalkulatori. Kreditni kalkulatori Vam mogu dati približnu sliku Vašeg budućeg dugovanja, no oni ne odgovaraju na pitanje kako se obračunava kamata na kredite. Iako veoma koristan alat, kreditni kalkulatori Vam samo mogu izračunati kamatne stope, razdoblje otplate, izračun mjesečnih anuiteta. Što je anuitet? Anuitet se može opisati kao novčani iznos koji se mora otplaćivati za vrijeme kamatne stope koja je ista.

Mjesečni anuitet je građen od glavnice i kamate, a sami omjer se može mijenjati dok traje otplata. Kako se obračunava kamata na kredite? Navedeno pitanje je najbolje postaviti osobnom bankaru koji Vam stoji na raspolaganju. Ako Vam bankovni krediti i dalje zvuče suviše komplicirano i ako ne želite dugoročno vezivanje, ne brinite, postoje i druge opcije kreditiranja. Kreditne agencije također nude razne oblike nenamjenskih kredita, a najtraženija vrsta kredita je najbrži kredit. Riječ je o manjem nenamjenskom kreditu kojeg krasi kratkoročni plan otplate i minimalna dokumentacija. Kreditne agencije nude pojednostavljeni oblik kreditiranja, što znači da su oni dostupni svim građanima koji su punoljetni i koji imaju redovita mjesečna primanja.


Tagovi: