Kako se nositi sa stresom

Ljepota i zdravlje

Kako se nositi sa stresom

Kako se nositi sa stresom promjenom načina života

Stres je danas sveprisutna pojava i pronaći način kako se nositi sa stresom prava je vještina jer uglavnom u velikoj većini nemamo vremena koje bismo posvetili samo sebi, što zbog posla, obitelji, djece, i drugih obaveza koje imamo. Stres u malim količinama nije štetan čak štaviše je dobar jer oslobađa hormone koji tijelu daju energiju i snagu. Međutim, prevelika količina stresa koja neprekidno traje djelovat će i na tijelo i na psihu osobe vrlo negativno.

Promjena načina života jedan je preduvjet kako se nositi sa stresom, jer ako ništa ne promijenimo stres će se nagomilavati u obliku negativnih energija u tijelu i dovesti do slabljenja imuniteta a time i aktivirati razne bolesti koje svaki čovjek ili genetski nosi ili mogu nastati pod vanjskim utjecajima.

Bez obzira radi li se o stresu koji je uzrokovan strahom za opstanak pa radite kao sumanuti prekovremeno, ili imate unutarnji stres kada se brinete, ili se radi o emocionalnom stresu uslijed gubitka drage osobe ili rastave i slično, nagomilavanje i dugotrajno utjecanje stresa nije dobro za vas.

Prvo trebate ustanoviti što u vašem životu uzrokuje kontinuirani stres, odnosno što vam smeta, izaziva nelagodu, strah, zbog čega ne možete spavati, što vas brine. Sjednite sami sa sobom uz šalicu čaja ili prošećite uz obalu rijeke pročistite misli i otkrijte uzroke svog stresa, smislite plan kako da umanjite ili otklonite uzroke stresa. Poradite na svom imunitetu, pravilno se hranite, te svaku noć dobro naspavajte.

Kako se nositi sa stresom pomoću tjelesnih aktivnosti

Način kako se nositi sa stresom može biti i fizičke prirode. Ukoliko vam to vaša zdravstvena situacija dopušta počnite se baviti nekim sportom, ne morati odmah biti najbolji, ali bitno je započeti iako samo rekreativno. Plivanje, šetanje, trčanje, planinarenje također mogu biti tjelesna aktivnost koja će pomoći tijelu da ojača imunitet, skrene misli, očisti glavu od uzburkanih misli i emocija.

Međutim, ako je količina stresa doista prevelika svakako je potrebno prvo se smiriti i tijelu pružiti priliku da se oporavi, odmori i skupi energije za novi dan. Postoje razne tehnike opuštanja koje mogu postati vaše aktivnosti jednom ili dva puta tjedno i postati način kako se nositi sa stresom. To mogu biti joga koju možete pohađati u grupi ili raditi sami u svom domu.

Masaže i refleksologije su metode koje vam trebaju pružiti stručne osobe koje su za to osposobljene. Posvetite tjedno sebi jednu masažu ili tretman refleksologije kao metode opuštanja. Umirujuća glazba također može djelovati smirujuće, a boravak u prirodi će vas opskrbiti kisikom i neophodnim vitaminom D koji u slučaju da nedostaje izaziva anksioznost, depresiju i slična psihička stanja.

Kako se nositi sa stresom koristeći hobije

Kako se nositi sa stresom uz pomoć hobija? Jednostavno, svatko od nas ima neku aktivnost koja nas opušta, treba samo odvojiti vremena za to, iako to bilo samo sat vremena tjedno ili pola sata dnevno. Redovito korištenje hobija imat će na vas psihološki utjecaj jer ćete raditi nešto što volite i na to vas nitko ne prisiljava, to radite zato što volite.

Volite izrađivati predmete svojim rukama? Ne mora to biti decoupage, slikanje na platnu uljem ili akrilom, to može biti izrada predmeta od materijala koji možete pronaći u svom domaćinstvu. Možda volite izrađivati predmete od drveta i imate alat za to, krenite od malih predmeta, napravite plan i to može biti način kako se nositi sa stresom.

Volite čitati knjige jer vas to opušta, posjetite najbližu knjižnicu i ako niste učlanjeni učinite to odmah i posudite knjigu ili dvije. Volite šetati ili igrati šah, možete u paru ili sami. Izbjegavajte igrice na kompjuterima i mobitelima jer ća vam to donijeti ponovno dizanje adrenalina, a vama treba opuštanje. Uređivanje vrta ili pospremanje ormara također može biti hobi ako vas to veseli. Hobi može biti sve što volite raditi i to vas opušta. Seks je pravi lijek za rješavanje stresa jer otpušta hormon sreće i zadovoljstva iako ga ne možemo generalno klasificirati kao hobi, ali zašto ne bi, nigdje ne piše da seks ne može biti hobi.

Tagovi: