Kako se kuha čaj od lovora

Kako se kuha čaj od lovora

Čaj od lovora i njegova ljekovita svojstva

Nisu se pobjednički vijenci za heroje u Staroj Grčkoj bez razloga pleli od lovorovog lišća, kojem pridavana vrhunska moć mladosti, snage i besmrtnosti. Iako lovor uglavnom koristimo kao začin ili kao kao sredstvo koje tjera nametnike, u novije vrijeme se više ljudi fokusiraju na njegovu ljekovitost. Jako se naglašava čaj od lovora i njegova ljekovitost, ali i lovorovo lišće u maslinovom ulju za vanjsku upotrebu koje se koristi za upaljene zglobove, upalu uha i kožne infekcije.

Čaj od lovora poboljšava apetit, ublažava upalu limfnih čvorava, migrene, pojačava imunitet, pospješuje znojenje, pomaže kod gripe, prehlade, kašlja i bronhitisa. Lovor ima snažno antiseptičko djelovanje, ublažava proljeve, pomaže kod urinarnih infekcija, vraća apetit, ublažava nadutost, olakšava probavu, čisti gornje dišne puteve i olakšava iskašljavanje. Pomaže kod reumatskih bolova (reumatoidni artritis), bolova i grčeva u mišićima, čisti masnu i upaljenu kožu, dobar je protiv akni, celulita i raznih gljivičnih oboljenja nakoži i noktima te čisti i jača limfni sustav.

Čaj od lovora je veliki čistač organizma

Zbog svog antiseptičkog djelovanja lovor može biti koristan na više načina. Maslinovo ulje u kojem ste namakali svježe listove lovora dva tjedna, možete koristiti za jelo ili ljekovitu masažu, ali kao losion poslije brijanja, osjetit ćete djelovanje lovora iznutra i izvana. Čaj od lovora je veliki čistač organizma, a možete ga kuhati i od svježih i od osušenih listova. Tri svježa ili suha lista lovora kuhajte u 2,5 decilitara vode 10 minuta, procijeđeno zasladite medom.

U čaj od lovora smijete dodati i limun uz med. Brži način prpreme čaja je da listove usitnite i prelijete kipućom vodom, ostavite poklopljeno 10 minuta, procijedite, dodajte med i limun i počnite liječiti svoje upaljeno grlo. Ako želite pojačano djelovanje napravite sirup od lovora. Potrebno je kuhati 6 - 8 listova lovora u 2,5 decilitara vode oko 10 minuta, skinuti s vatre i poklopiti još 10 minuta, ocijediti vodu, dodati 6 žlica smeđeg šećera ili meda, sok jednog limuna i miješati dok se ne otopi. Piti tri puta dnevno.

Čaj od lovora i cimeta ili spravite liker od lovora

Na različitim mjestima se nailazi na različite omjere vode za čaj, ali ta količina ovisi o tome koliko listova kuhate. Osim dodavanja meda i limuna možete skuhati i čaj od lovora i cimeta ili spravite liker od lovora. U litru kipuće vode dodajte 6 listova lovora, žličicu cimeta i jednu žlicu meda, kuhajte oko 5 minuta, zatim maknite s vatre i pustite da odstoji poklopljeno još 5 minuta, nakon toga procijedite i čaj možete piti.

Cimet u kombinaciji s lovorom odlično djeluje na metabolizam i regulaciju šećera u krvi, pa ovaj čaj od lovora pomaže i u mršavljenju. Za liker od lovora trebate 200 grama svježih listova lovora, 800 mililitara jake rakije, 350 grama šećera i 3,5 decilitara vode. Prvo napravite sirup od vode i šećera, kad se ohladi dodajte u njega očišćeni lovor i rakiju, držite u staklenki s poklopcem na suncu oko 40 dana, povremeno je je okrećite. Odležano procijedite, ulijte u bocu i liker je spreman za konzumaciju.


Tagovi: