Kako se kuha čaj od komorača

Kako se kuha čaj od komorača

Što je i kako se kuha čaj od komorača?

Čaj od komorača je biljni napitak koji se koristi u ljekovite svrhe. Komorač je aromatična biljka iz porodice štitarki, poznata po svom slatkastom, anisastom okusu i ljekovitom djelovanju. Osim što se koristi u kulinarstvu, njegovi sjemenki se suše i koriste za pripremu biljnog čaja koji ima brojne dobrobiti za ljudski organizam. Mnogi broj ljudi se pita kako se kuha čaj od komorača, jer iako je priprema jednostavna, treba znati nekoliko ključnih koraka kako bi se izvukao puni maksimum iz ove biljke. Komorač se može konzumirati na razne načine, ali kada govorimo o čaju, najčešće se koriste njegove sušene sjemenke koje se mogu pronaći u biljnim ljekarnama ili u trgovinama zdrave hrane. Čaj od komorača izuzetno je popularan među osobama koje teže prirodnom pristupu zdravlju jer sadrži eterična ulja, flavonoide i antioksidanse. Prije nego što objasnimo kako se kuha čaj od komorača, ponajprije ćemo objasniti zbog čega je ovaj čaj toliko cijenjen i koje sve zdravstvene koristi pruži.

Kako se kuha čaj od komorača i koje su zdravstvene prednosti?

Prije nego što otkrijemo kako se kuha čaj od komorača, prvo ćemo reći nešto o zdravstvenim prednostima koje ovaj čaj pruža. Čaj od komorača poznat je po svojim brojnim zdravstvenim blagodatima. Prije svega, ovaj čaj pomaže u probavi i ublažava nadutost, grčeve i osjećaj težine u želucu. Zbog toga je omiljen kod ljudi koji pate od probavnih smetnji, posebno kod dojenčadi kojima se daje za ublažavanje dojenačke kolike. Osim što djeluje blagotvorno na probavni sustav, čaj od komorača poznat je i po svojim protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Može pomoći kod respiratornih problema kao što su kašalj, bronhitis i začepljenost sinusa, ali ujedno pomaže kod hormonalne neravnoteže, osobito kod žena. Isto tako, komorač može olakšati simptome PMS-a i menopauze, kao i potaknuti laktaciju kod dojilja. Upravo iz tog razloga mnogi žele saznati i naučiti kako se kuha čaj od komorača, jer žele iskoristiti sve njegove ljekovite osobine na što učinkovitiji način.

Način kako se kuha čaj od komorača

Iako se na prvi pogled može činiti da je priprema biljnog čaja jednostavna, bitno je pridržavati se nekoliko osnovnih koraka kako bi se maksimalno iskoristila ljekovita svojstva biljke. Kada govorimo o tome kako se kuha čaj od komorača, prvo treba znati da su za pripremu najprikladnije suhe sjemenke komorača. Lagano zdrobite sjemenke u mužaru kako bi se oslobodila eterična ulja. Zatim na žličicu zdrobljenih sjemenki prelijte s 2,5 do 3 decilitra kipuće vode. Čaj treba poklopiti i ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta. Time se omogućuje da aktivne tvari iz komorača u potpunosti pređu u vodu. Nakon toga, procijedite čaj i konzumirajte ga dok je još topao, a po želji može dodati malo meda ili limuna. Ovo je najbolji način kako se kuha čaj od komorača. Što se tiče dnevne doze, općenito se preporučuje piti jednu do tri šalice dnevno, ovisno o potrebi i namjeni. Za djecu i dojenčad, količina treba biti prilagođena, i najbolje se uvijek konzultirati se s pedijatrom prije davanja bilo kakvih čajeva i drugih biljnih napitaka.


Tagovi: