Kako se koze hrane

Kako se koze hrane

Koze i njihova kvalitetna ishrana

Koze su domaće životinje od kojih čovjek ima velikih koristi pa ako želi imati veće prinose koze svakako treba kvalitetno hraniti. Najjeftiniji način prehrane koza je da ih se pusti na pašnjake, međutim treba paziti na kakve pašnjake se pušta kozu na ishranu. Pašnjaci koji su divlji i koji sadržavaju korov nisu dobar izbor za prehranu koza jer korov sadrži tanine i druge kemijske spojeve koji kvare ukus i miris kozjeg mlijeka.

Ispaša koza na pašnjacima na kojima rastu kultivirane biljke kao što su ježevica, talijanski ljulj, graminae, te bijela i crvena djetelina, biljke su koje su hranjive za ishranu koza i sadrže sve potrebne hranjive sastojke koje kozama trebaju.

Koza je preživač i voli brstiti niske biljke koje zapravo druge životinje ne vole, a ujedno vole i različite okuse. Uglavnom jedu voluminozna krmiva, a što je krmivo grublje preživanje će trajati duže kao i konzumacija takvog krmiva, a trajanje konzumacije će odrediti količinu unosa hranjivih tvari i potrebne energije kroz hranu.

Ishrana gravidne koze

Kao kod svih sisavaca i kod koze je gravidnost osjetljiv period u kojem se razvijaju fetusi, obično nijih dvoje ili troje u jednom okotu. Tokom tog perioda kozama treba priskrbiti hranjiviji obrok i energetski obrok jer fetusi se razvijaju i crpe tijelo majke te je stoga potrebno nadoknaditi majci potrebne hranjive tvari.

U doba laktacije je također potrebno majci davati hranjivije obroke koji sadrže sastojke koji daju dovoljno energije, krepkim krmivima koje su vrlo energetski bogate, no ova krmiva se trebaju kombinirati sa voluminoznim krmivima. Kako koze imaju manje predželuce zbog toga hranu kraće zadržavaju u organizmu i probavnom sustavu, te upravo zbog toga trebaju jesti više suhe hrane nego druga stoka koja preživa hranu.

U doba gravidnosti i laktoze kozama je potrebna voda, ali i dodaci koji sadrže vitamine i minerale. No jedan je odnos minerala vrlo važan, a to je odnos kalcija i fosfora, a nalaze se u sijenu, te mineralnim smjesama čiji izvor je vapnenac. Mogu se davati i u obliku vitamniskih dodataka kozama.

Pravila za ishranu koze

Ako ste se odlučili na uzgoj koza trebate se dobro raspitati prije nego krenete sa uzgojem jer prehrana je kod ove vrste stoke izuzetno važna i prehrana i način prehrane i dohrane direktno će utjecati na prinose mlijeka zbog kojeg kozu želite i uzgajati. Količina hrane koje kozama treba ovisi o dobi koze, spolu, općem zdravstvenom stanju, te težini koza.

Osnovna pravila kojih se općenito trebate držati neka vam budu glavne smjernice u odnosu na prehranju vaših koza. Onako kako se vi budete odnosili prema njima takve ćete i prinose imati.

Velika odrasla koza treba jesti veće količine hrane nego mala koza, zatim drugo pravilo je da odrasla koza jede manju količinu hrane od koze koja je u razvoju a ima istu težinu jer koza koja se još razvija treba više hrane kako bi se pravilno razvijala. Suha koza jede više hrane nego jagodna koza, a dojena koza jede veće količine hrane nego suha koza koja se ne doji.


Tagovi: