Kako se koristi gorka sol za čišćenje crijeva

Kako se koristi gorka sol za čišćenje crijeva

Što je gorka sol i za što se koristi?

Problemi s probavom često nastaju kao posljedica ubrzanog i modernog načina života. Nedovoljan unos tekućine, prehrana koja se siromašna s vlaknima, povećana konzumacija mliječnih proizvoda, uporaba laksativa i malo kretanja često rezultira neugodnim zatvorom. Kada nastane problem opstipacije, mnogi traže brza rješenja kako bi se osjećali bolje. I dok danas na tržištu možemo pronaći razne oblike laksativa, njihovo djelovanje je različito i potreban je oprez prilikom njihovog korištenja.

Određeni laksativi mogu biti agresivni, izazvati grčenje i bolove, ali isto tako mogu uzrokovati i problem lijenih crijeva. Gorka sol se često spominje kada postoje problemi s crijevima, no zašto? Gorka sol se može opisati kao magnezijev sulfat koji dolazi iz skupine osmotskih laksativa. Može se koristiti redovito i prilično je bezopasna. Magnezijev sulfat danas možemo pronaći i u raznim pićima koja se koriste za poticanje probave. Osim što je prirodan laksativ, navedena sol se koristi i za poticanje peristaltike i za pripremu crijeva kako bi se napravila određena dijagnostika.

Kako djeluje gorka sol?

Sulfati koji se nalaze u gorkoj soli izvlačit će vodu iz stanica koje se nalaze na stijenkama crijeva, na taj način povećajući volumen sadržaja u crijevu za do 5 puta. Ovo će pritisnuti stijenku crijeva i aktivirati kretanje. Magnezij isto tako dodatno stimulira crijevne hormone koji će zatim potaknuti crijeva na rad. Magnezijev sulfat može pomoći u povećanju količine vode koja se nalazi u crijevima, što će dodatno omekšati stolicu i pomoći pri njenom izbacivanju. Klinički je dokazano da gorka sol regulira probavu.

Poželjno je uzimati pića koja sadrže gorku sol kako bi potaknuli probavu. Da li se gorka sol može svakodnevno koristiti? Dugoročno gledajući, svakako bi bilo najbolje da osoba stekne drugačije životne navike, zdravije navike koje će prirodno poticati rad crijeva. Potrebno je obratiti pažnju na kvalitetnu prehranu koja sadržava dovoljno vlakana. Uz navedeno, potrebno je piti i tekućinu, više se kretati i ne odgađati svoji odlazak na wc. Naravno, ponekad je navedeno teško održavati u upravo zato mnogi od nas traže prirodne načine kako potaknuti rad crijeva.

Gdje se može kupiti gorka sol?

Gorka sol se danas može kupiti u svim ljekarnama, trgovinama zdrave prehrane i određenim drogerijama. Često se nalazi na odjeljku za laksative ili na odjeljku za osobnu njegu. Za što se još može koristiti gorka sol? Ona se može dodati u kupke jer djeluje opuštajuće, može se staviti u piling i koristiti za čišćenje mrtvih stanica s kože, može se koristiti kao tretman za rješavanje akni i crvenila, može se koristiti kao maska za lice, može se koristiti za suho pranje kose, za smanjivanje oteklina i bolova.

Da li je ona sigurna za uporabu? Neki ljudi mogu patiti od preosjetljivosti na navedenu sol i magnezijev sulfat. Navedenu sol ne bi također smjele koristiti osobe koje imaju želučanih problema, osobe koje pate od gastritisa ili osobe koje pate od kroničnog zatvora. Isto tako, ako već patite od proljeva, opstrukcije crijeva, nejasnih bolova u trbuhu ili dehidracije, tada ovaj mineral nije pogodan za vas. Ukoliko se ona koristi stalno ili prečesto, ona može imati više negativnih nego pozitivnih posljedica na tijelo.


Tagovi: