Kako se igra uno

Zanimljivosti

Kako se igra uno

Kako se igra UNO, 50 godina od patentiranja ove zanimljive igre

Ova poznata i vrlo zanimljiva kartaška društvena igra potječe iz Amerike. Igra je patentirana još 1971. godine u obitelji Merla Robbinsa iz Ohia otkud se usmenom predajom širila i postala sve više popularna, otada znamo kako se igra UNO, a od 1992. godine je pod vlasništvom Mattela. Igra UNO smatra se jednom od najpopularnijih društvenih svjetskih igara. Igra se sa specijaliziranim kompletom karata, vrlo je slična po pravilima tradicionalnoj europskoj igri Mau-Mau. Danas postoje i brojne web stranice na kojima se može ova igra zaigrati online, besplatno, da igramo sami protiv računala ili se prijavimo da igramo protiv drugih udaljenih igrača.

Postoje upute i pravila kako se igra UNO. Naravno, najzanimljivije je ovu interesantnu igru igrati u društvu uživo. Po tipu igara uno spada u obiteljske društvene igre, preporučuje se najbolje za 4 igrača, od otprilike 6 godina starosti nadalje, dok je trajanje igre u prosjeku 30 minuta. Cilj igre uno (tal. jedan) je sakupiti ukupno 500 bodova. Bodovi se skupljaju na način da bodove dobiva onaj igrač koji prvi ostane bez karata u ruci te dobiva onoliko bodova koliki je zbroj vrijednosti karata ostalih igrača.

Kako se igra UNO, koliko igrača i karata

U kartaškoj igri UNO mogu sudjelovati dvije do deset osoba. Komplet specijalnih karata za igru čini 108 karata. Kako se igra UNO? Tako da je u kompletu karata za UNO po 19 karata označenih brojevima od 0 do 9 i slovima u plavoj, crvenoj, žutoj i zelenoj boji. Po dvije su karte u svakoj boji s oznakom +2 (vuci dvije) – sljedeći igrač vuče 2 karte i preskače svoj red na igru. Nadalje, po dvije karte u svakoj boji za promjenu smjera igre (dok se ne odigra drugi put karta za promjenu smjera igre).

Zatim su tu po dvije karte u svakoj boji za preskakanje igrača koji je na redu za igru, četiri specijalne karte za promjenu boje (igrač može odlučiti da li će promijeniti boju koja se igra ili nastaviti s istom bojom) i na kraju četiri specijalne karte s oznakom +4 (sljedeći igrač vuče 4 karte iz kompleta) i ujedno i za promjenu boje tako da se može odlučiti za promjenu boje koja se igra ili nastaviti s istom bojom. Ova karta može biti odigrana samo kada igrač nema u ruci među kartama ni jednu kartu u traženoj boji (iako može imati kartu s odgovarajućim brojem). To su osnovni opisi karata i pravila za svaku vrstu karata o tome kako se igra uno.

Pravila igre onako kako se igra UNO

Kako se igra UNO: Prije početka igre svaki igrač iz kompleta karata izvlači jednu kartu a onaj koji izvuče najveću kartu (uzimajući u obzir samo one s oznakom od 0-9) prvi dijeli. Za početak igre svaki igrač dobiva po 7 karata (jednu po jednu ukrug svaki) počevši od osobe s lijeve strane od igrača koji dijeli karte. Karte u rukama igrača se slože po bojama, pritom pazeći da se karte ne otkriju drugim igračima. Ostale karte na stolu se okreću licem dolje, a karta s vrha hrpe okreće se i određena je početna boja. Prva karta se odlaže pored špila za uzimanje karata.

Igrač koji prvi igra bira kartu iz ruke na način da se ona mora slagati sa početnom kartom, po broju, boji ili značenju. Sljedeći igrač izbacuje kartu po istom principu tako da se njegova karta tako slaže s kartom igrača koji je igrao prije njega. Ukoliko bi prva karta bila neka od specijalnih karata postupa se prema njezinom značenju. Ako igrač nema što za odigrati od karata koje ima u ruci, on uzima jednu kartu s hrpe i onda je može baciti ako ta karta odgovara a ako ne odgovara uzima si kartu u ruke a na redu je sljedeći igrač. Igrač koji obično pri kraju igre postigne da ima pretposljednju kartu mora na glas reći „uno” i na taj način upozoriti ostale igrače da će možda u sljedećem potezu kada dođe red na njega završiti igru. Ako to zaboravi a njegova karta dotakne špil za izbacivanje karata te ga netko od igrača upozori, dužan je uzeti dvije karte sa špila, a ako ga nitko ne upozori može završiti igru. Kada nakon izvlačenja karte igrač ne može odigrati, na potezu je sljedeći igrač. Ako se sve karte iz hrpe za uzimanje karata potroše a nitko od igrača ne završi do tada da bi ostao bez karata, uzima se hrpa za izbacivanje karata (osim gornje karte) koja se miješa i stavlja kao nova hrpa za uzimanje karata.

Pobjednikom se smatra onaj igrač koji prvi izbaci sve karte iz ruke. Ako je ta posljednja odigrana karta +2 ili +4 idući igrač mora uzeti 2 odnosno 4 karte koje se također uzimaju prilikom brojanja. Nakon toga se računaju bodovi. Svaki igrač zbraja bodove u kartama koje su mu ostale i ti bodovi se pripisuju bodovima igrača koji je uspio iz ruke izbaciti sve karte. Bodovi se računaju za karte s oznakama 0-9 (nominalna vrijednost), +2 karta (20 bodova), preskok karta (20 bodova), +4 karta (50 bodova), izmjena smjera (20 bodova) i karta promjena boje (50 bodova). Prije novog dijeljenja koje se prenosi na sljedećeg igrača s lijeve strane, karte se skupljaju i miješaju. Pobjednik cijele igre je onaj igrač koji prvi dostigne 500 bodova i on može imati neke svoje strategije kako se igra UNO. U igri su propisane i kazne za igrača koji savjetuje drugog igrača (uzima 4 kaznene karte), ako igrač odigra kartu +4 a u rukama ima kartu u traženoj boji (uzima 4 kaznene karte).

Tagovi: