Kako se igra šah

Sport

Kako se igra šah

Kako se igra šah

Kako se igra šah često se mijenjalo kroz povijest. Sami početci šaha nisu potpuno poznati, a pretpostavlja se kako je igra nastala u 6. stoljeću poslije Krista. Neki čak tvrde da je igra nastala puno ranije, na samom početku nove ere. Što se tiče geografskog područja, najizglednije je kako šah potječe iz Indije ili Kine.

Naravno, kao i za sve što je nastalo u dalekoj povijesti, tako se i za šah veže legenda po kojoj je igra nastala za vrijeme opsade Troje, a kako bi grčki junak Palamed ubijao dosadu tijekom desetogodišnje opsade. Danas je najpopularnija europska inačica i način kako se igra šah. Šah je igra koju igraju dva igrača, a igra se na šahovskoj ploči. Šahovska ploča sastavljena je od naizmjeničnih polja tamne i bijele boje, a ukupno ima 64 polja. Šahovska ploča je u formaciji 8×8 kvadratnih polja. Svaki igrač igru počinje sa 16 figurica, također tamne ili bijele boje.

Kako se igra šah i pravila pomicanja pješaka

Postoji nekoliko vrlo jednostavnih pravila kako se igra šah, a prvenstveno su vezana za kretanje pojedine figurice. Prije svega treba reći kako je šah rijetka igra u kojoj sreća nije nikakav faktor, a često ni vrijeme. Naravno može se igrati sa vremenskim ograničenjem, međutim to ne mora biti pravilo. Dakle, šah je prvenstveno igra taktike, strategije i pameti a mogu je igrati svi koji su u stanju razumjeti jednostavna pravila koja igra nalaže. Kao što smo rekli, svaki igrač igru započinje sa 16 figurica, od kojih je 8 pješaka. Pješaci se mogu kretati isključivo pravocrtno prema naprijed.

Iz početne pozicije, drugog reda, pješaka se može pomaknuti i za 2 polja prema naprijed, a nakon toga isključivo po jedno polje prema naprijed. Pješak se može pomaknuti i dijagonalno ali jedino u situaciji kada se preuzima figurica protivničkog igrača. Posebno pravilo koje vrijedi za figuricu pješaka i koje uvelike utječe na to kako se igra šah, je pravilo koje predviđa zamjenu figurice pješaka sa bilo kojom koju nam je preuzeo protivnički igrač i to u trenutku kada pješak dođe do 8. polja ili prvog polja ako se gleda sa strane protivničkog igrača.

Kako se igra šah, postiže šah mat i pravila pomicanja ostalih figurica

Pravila kako se igra šah i postizanje pobjede predviđa još nekoliko figurica od kojih se svaka pomiče na specifičan način. Ostale figurice su kralj, kraljica i po dva lovca, skakača ili popularno nazvana konja i po dva topa. Kralj se može pomicati samo po jedno polje, ali u bilo kojem smjeru. Kraljica je najmobilnija i za nju nema ograničenja u kretanju. Dakle kraljica se može pomicati pravocrtno ili po dijagonali u maksimalnom broju polja koje dozvoljava šahovska ploča s obzirom na početnu točku kretanja.

Topovi se mogu kretati isključivo pravocrtno, dok se lovci mogu kretati isključivo dijagonalno i to svaki po jednoj boji polja. Dakle, jedan lovac može koristiti samo tamna a drugi samo bijela polja za kretanje. Skakače se može pomicati samo u obliku slova L ili 3 polja prema naprijed, pa jedno polje u jednu od strana. Ovo je sve što je potrebno da bi znali kako se igra šah, a najvažnija stvar je kako se pobjeđuje u igri. U šahovskoj partiji, pobjeda se ostvaruje na način da se protivniku zada šah-mat pozicija. To je pozicija koja se odnosi na kretanje kralja, a gdje se kralj ne može nigdje više pomaknuti, na ni jedno polje jer mu na svakom slobodnom polju prijeti opasnost preuzimanja od strane protivničkih figurica.

Tagovi: