Kako se igra gumi gumi

Sport

Kako se igra gumi gumi

Što je i kako se igra gumi gumi?

Mnogi od nas koji su svoje djetinjstvo proveli na ulici igrajući gumi gumi nikada nisu zaboravili kako se igra gumi gumi, no kako to objasniti djetetu? Gumi gumi je jednostavna igra sa samo dugačkim komadom elastike i potrebno je samo par dobrih i voljnih gležnjeva koji će ga preskakati. Gumi gumi je danas zapamćena kao igra mnogih djetinjstva, ne samo radi svoje jednostavnosti i zabave, već i radi raznih pjesmica koje su se pjevale i raznih tehnika preskakanja koje su znale ostavljati doslovno bez daha.

Pitanje kako se igra gumi gumi opet postaje traženo, ono u čemu je čar igre što danas gotovo svaki roditelj svome djetetu može pokazati kako se nekada zabavljalo prije doba mobitela, tableta, gamerskih kompjutera. Onih dana nije bilo nekih pravila kada se igrao gumi gumi, točnije svako je imao svoju tehniku skakanja i preskakivanja, neki su to činili na sasvim običan način, dok su drugi vješto motali elastiku oko jednog pa drugog zgloba i na kraju uspješno preskočili i zadivili protivnike.

Kako se igra gumi gumi po pravilima?

U osnovi odgovor na pitanje kako se igra gumi gumi je onako kako želite. Zadatak ove igre je bio ponajviše okupiti prijatelje iz ulice i stvarati nove načine preskakivanja. Ono što je oduvijek bilo impresivno kod navedene igre je činjenica da su djeca razmišljala kako se kretati i bila aktivna, što je svakako rezultat za vrhunsku i jednostavnu zabavu koja je trajala doslovno od jutra do mraka, ili točnije dok se ne upale svijetla. Igrajući se s velikom elastikom bez kojeg gumi gubi ne bi bio moguć je pomogla mnogima da steknu kontrolu nad tijelom i da razviju vještine.

Danas je znanstveno dokazano da djeca uz pomoć fizičkih aktivnosti razvijaju svoje motoričke vještine, da im pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i da stječu jači imunitet. Kako se igra gumi gumi možda po opisu ne djeluje kao najuzbudljivija igra, ali kada ste davnih dana vidjeli djecu kako naizmjenice preskaču dugačku najčešće bijelu elastiku koja je razvučena s dvije strane druge djece ili zavezane na neke predmete odmah ste poželjeli probati. Jedina pravila u navedenoj igri je postupno podizanje elastike, ona započinje od gležnja i diže se gore ovisno o napretku preskakanja.

Kako se igra gumi gumi i kako izgleda igra?

Po nekim pravilima obično u igri sudjeluju troje igrača, no često ih je više i nižu se u igri. Gumi gumi je često bio dug oko 2 metra i bio je smješten između nositelja koji su okrenuti jedan prema drugome na navedenoj udaljenosti dok je elastika oko njihovih gležnjeva na udaljenosti da ona bude napeta. Treća osoba ili skakač će stajati više prema sredini i mora preskakati elastiku u nizu preskoka koji bi trebali biti što teži i bez greški.

Položaj elastike se diže kako skakač napreduje kroz razine, tako da se elastika znala podići od stopala pa sve do struka, ovisno o tome koliko visoko skakač može skočiti. Često se određivao skok u početku igre, ali se isto tako moglo skakati iz glave. Kako se igra gumi gumi je ovisilo o tome kakva pravila će sama djeca odabrati. Često je znalo dolaziti do rotacije između nositelja i skakača ili jednog i ostalih skakača koji su čekali na red kako bi se na kraju bodovali tko je bio bolji.

Najosnovniji pokreti su bili ti da noge budu van elastike, zatim unutra ili da je jedna noga unutra a druga vani i da se izmjenjuju. Spretniji igrači su mogli manipulirati elastikom tako da ju motaju oko noge i preskaču. Da pitate danas nekoga od “starije” generacije kako se igra gumi gumi sigurno bi dobili odgovor onako kako ste željeli, bilo je bitno skakanje i preskakivanje, kao i zabava i druženje.

Tagovi: