Kako se igra biljar

Kako se igra biljar

Kako igrati biljar?

Biljar je igra koja u kojoj pronalazimo 15 obojenih kugla, promjera do 50 mm, i manju, bijelu udarnu kuglu. Nekada su sve ciljne kugle imale oznake brojeva, pola puno, pola s crtom. Danas se sve više upotrebljavaju kugle koje su bez brojeva, postoje 7 crvenih i 7 žutih, jedna crna. Biljar igraju dva igrača, a prvi igrač koji uspije pospremiti svih sedam kugla u rupe koje se nalaze na rubovima biljarskog stola (plus crnu) je pobjednik. Igrači koji sudjeluju u biljaru ne znaju koje su kugle čije, sve do trenutka dok one nisu pospremljene u rub stola.

Tko igra prvi i kako se započinje igra? Igraći to odlučuju međusobno. Nakon toga, potrebno je odraditi poziciju igranja. Igrač koji kreče prvi slaže kugle uz pomoć trokuta. Igra započinje udarcem biljarskog štapa u bijelu kuglu dok je igrač naslonjen na stol kako bi se lakše odredio kut pogotka. Nakon određivanja, uz bijelu kuglu puca se na kugle. Igrač odabire koju kuglu zatim puca. Ako se dogodi promašaj i kugla se ne ubaci u ciljanu rupu, tada na red dolazi drugi igrač.

Biljar započinje razbijanjem kugli

Navedeno je kako igra kreče od razbijanja kugli. Prvi igrač će udariti uz biljar štap bijelu udarnu kuglu koja se nalazi u takozvanom D polukrugu označenome na određenom kraju stola. Bijela kugla pogađa kugle sastavljene u trokut. Ako igrač ne uspije u ovim početnim koracima, protivnik dobiva pravo na dva udarca. Kada igrač pospremi prvu kuglu u biljarski stol, boja kugle odredit će s kojim kuglama se igra do kraja igre. Što ako se pospreme obje kugle?

U slučaju da igrač pospremi crvenu i žutu kuglu, tada se bira s kojom bojom se igra do kraja. Što ako se prilikom igre pospremi crna kugla? U tom slučaju igrač ima pravo na ponovni početni udarac. Isto pravilo vrijedi kada igrač pospremi jednu ili više kugli u rupe. Navedeno će se nastaviti toliko dugo dok igrač ne promaši rupu s ciljanom kuglom, tada na red dolazi drugi igrač. Biljar je igra spretnosti i strpljenja, što se često može i vidjeti.

Biljar prijestupi

Poput svake igre, biljar također ima prijestupe. Kada dođe do prijestupa, igrač koji ga je počinio gubi svako pravo na pucanje, a protivniku se dodjeljuje prilika za udarac. Koji su prijestupi u biljaru? Bijela kugla - Kada se ona pospremi u rupu iz koje se ona vadi i postavlja na polukrug koji se nalazi na stolu, kada udari u protivnikovu kuglu prije igre, kada se s njome ne pogodi bilo koja kugla u trokutu, kada pogodi crnu kuglu prije pospremanja drugih kugli u rupu.

Igrač - Kada igrač koristi druge dijelove tijela u igri, kada se izvodi udarac bez naslanjanja na tlo, kada se udara kugla bez bijele, kada igrač ne poštuje red, kada se radi naknadni udarac na bijelu kuglu, kada se igra prije nego se kugla smiri. Biljar pravila i prijestupi se mogu razlikovati od tipa igre. Karambol je zajednički naziv za biljarsku igru na stolu bez rupa, gdje igrač u samo jednom udarcu pokušava vlastitom kuglom pogoditi zajedničku i protivničku. Igre na stolovima se odnose na popularne inačice biljara osmica, devetka i desetka. Snooker je jedinstvena igra. Neovisno o vrsti, navedena igra je svakako suptilna, traži perfekciju i logičnost.


Tagovi: