Kako se čiste lignje

Kako se čiste lignje

Lignje i njihovo čišćenje prije pripreme

Lignje su veoma popularna namirnica u mediteranskoj kuhinji. One se mogu pripremati na bezbroj načina, no prije bilo kakve obrade one će zahtijevati detaljno čišćenje ukoliko su kupljene svježe. Kada kupujemo svježu lignju potrebno je obratiti pažnju na samo tijelo lignje. Ona mora imati čvrsto tijelo, biti pomalo ljepljiva i staklenasta. Kako očistiti lignju? Lignju je prvo potrebno oprati u komadu, zatim odvojiti njenu glavu s krakovima od ostatka tijela. Uz navedeno povlači se i probavni trakt. Ukoliko želite iskoristiti tintu, tada ćete opreznije čistiti njenu glavu.

Opranu lignju stavite na dasku za rezanje i poprečno presijecite glavu odmah ispod očiju kako bi se kraci u jednom komadu odvojili skupa s glavom. Iznutrice odvojite tako da povučete njene krakove. Sada odrežite krila od tijela i laganim pokretima odvojite opnu i ogulite. Sada ćete na sredini tijela potražiti kralježnicu koju ćete lagano povući iz tijela. Tijelo otvorite laganim rezom i laganim struganjem očistite njenu unutrašnjosti. Nakon uspješnog čišćenja, lignju možete izrezati na kolutiće ili bilo koji drugi željeni oblik.

Lignje i njihova priprema

Lignje se mogu pripremiti na tisuću načina, stoga postoje i mnogobrojni recepti. Najčešće se pune, frigaju, kuhaju, grilaju ili peku u pećnici. Svaki od navedenih načina pripreme zahtjeva proces čišćenja svježih lignji. Ukoliko vam se sami proces čišćenja lignji čini kompliciranim, tada je najbolje da kupite unaprijed očišćene i svježe zamrznute lignje. Kako je najbolje pripremiti lignju? Kod nas se ona najčešće friga/poha i poslužuje uz pomfrit ili kuhani krumpir i blitvu.

Očišćena lignja se najčešće reže na kolutiće i baca se u smjesu brašna i mrvica i zatim se kolutići peku na ugrijanom ulju do zlatno smeđe boje. Ukoliko ipak želite jesti cijelu očišćenu lignju, tada je najbolje da se ona pripremi na grillu. Ovdje će se očišćeno tijelo od lignji staviti u marinadu i ostaviti da odstoji cijelu noć ili par sata prije pečenja na grillu. Na ugrijanu ploču za pečenje ili rešetku staviti mariniranu lignju i peći s obje strane 5 do najviše 10 minuta. Sama priprema lignji veoma je jednostavan proces, i upravo zato je ona jedna od omiljenijih morskih plodova.

Lignje i njihovo posluživanje

Kao i većina morskih plodova, lignje se najbolje slažu s krumpirom (kuhanim ili pečenim), pirjanim ili kuhanim povrćem, raznim svježim mediteranskim začinima i hladnim umacima. Lignja se može poslužiti na bezbroj načina, i gotovo uvijek je glavna namirnica na tanjuru. Na što treba obratiti pažnju kod pripreme lignji? Lignje imaju tendenciju postati gumene ukoliko se ne obrađuju na pravilan način. U primjeru, samo minuta dulje na grillu može rezultirati žilavim mesom koje će se jedva žvakati. Navedeno vrijedi i za proces pohanja.

Isto tako, lignja nakon termičke obrade ne može stajati (osobito ako se pekla), jer njeno meso će se ukrutiti i postati tvrdo/gumenasto. Ukoliko želite koristiti ili jesi lignju više dana za redom, tada je poželjno da se ona skuha kako bi se njeno meso u potpunosti omekšalo. Neovisno o načinu pripreme, potrebno je znati kako se ona prije termičke obrade mora očistiti ako je kupljena svježa. I dok čišćenje lignja nije za svakoga, svježe očišćena i pripremljena imat će svakako bolji okus od one smrznute.


Tagovi: