Kako saznati porijeklo prezimena

Kako saznati porijeklo prezimena

Znate li kako saznati porijeklo prezimena?

Što je u imenu? Kad bi čovjekov duh to mogao saznati. ' Tkogod je to rekao nesumnjivo je imao pravo - samo u Engleskoj postoji oko 45. 000 različitih prezimena - svaka s poviješću iza nje.


Izvori iz kojih se dobivaju nazivi gotovo su beskrajni: nadimci, fizički atributi, županije, obrti, heraldičke optužbe i gotovo svi objekti poznati čovječanstvu. Praćenje obiteljskog stabla u praksi uključuje gledanje popisa tih imena - tako prepoznajemo naše pretke kad ih nađemo.


Prije Normanova osvajanja Britanije, ljudi nisu imali nasljedno prezimena: bili su poznati samo po osobnom imenu ili nadimku.


Mnogi pojedinci i obitelji su u prošlosti mijenjali imena ili usvojili pseudonim


Kada su zajednice bile male, svaka osoba je bila prepoznatljiva po jednom imenu, ali kako se stanovništvo povećavalo, postupno je postalo potrebno dodatno identificirati ljude, što je dovelo do imena poput Johna mesara, Williama Kratkog, Henryja iz Londona, Mary iz Šume, Rogera sina Richarda. S vremenom su mnoga imena postala korumpirana i njihovo izvorno značenje sada se ne vidi lako. Ako vas zanima kako saznati porijeklo prezimena, najprije se zapitajte jeste li prezime dobili na neki od spomenutih načina. Također, dobar način kako saznati porijeklo prezimena je pretražiti svoje obiteljsko stablo.

Evo kako saznati porijeklo prezimena

Postupak kako saznati porijeklo prezimena nije ni malo lagan.

Normanovi baruni su nakon 1066. uveli prezimena u Englesku, a praksa se postupno širila. U početku su identificirana imena izmijenjena ili odbačena po volji, ali su se na koncu počela držati i prenositi. Tako su obrti, nadimci, mjesta podrijetla i očeva imena postali fiksna prezimena - imena kao što su Fletcher i Smith, crvenokosa i Swift, Green and Pickering, Wilkins i Johnson. Do 1400. godine većina engleskih obitelji, i onih iz Lowland Škotske, usvojila je korištenje nasljednih prezimena.


Većina saksonskih i ranokeltskih osobnih imena - imena kao što su Oswald, Oswin („OS” znači Bog) - nestala su vrlo brzo nakon Normanove invazije. Nije bilo moderno, a možda ni razumljivo, podnositi ih u to vrijeme, pa su ispala iz uporabe i nisu se često prenosila kao prezimena. Međutim, neka su imena iz vremena prije Normanova osvajanja preživjela dovoljno dugo da bi bila naslijeđena izravno kao prezimena, uključujući i anglosaksonska imena.


Nova prezimena i dalje su se formirala znatno nakon 1400. godine, a useljenici su donijeli nova. Mnoga nizozemska i irska škotska imena potječu od osobnih imena, kao i imena Welsha, koji je tek 1536. godine počeo prihvaćati engleski sustav prezimena po sindikatu dviju zemalja. To je sve predaleko da bi pomoglo u istraživanju obiteljskog porijekla, iako istraživanje određenog prezimena može biti korisno kada istraživanje ukazuje na područje gdje se često pojavljuje. Stoga je dobro znati povijesni razvoj vašeg naroda kako bi pratili razvoj pojedinih prezimena. To je jedan od načina kako saznati porijeklo prezimena.

Kako saznati porijeklo prezimena služeći se poviješću

Kao način kako saznati porijeklo prezimena, navest ćemo Englesku koja ima možda i najviše podataka iz tog područja.

Mnogi pojedinci i obitelji promijenili su imena ili u prošlosti usvojili pseudonim. To bi moglo biti iz pravnih razloga, ili jednostavno iz hira, ali ističe činjenicu da je, iako je proučavanje prezimena ključno u istraživanju obiteljske povijesti, na njih jednostavno staviti prevelik naglasak.


Vaše prezime može biti izvedeno iz mjesta, kao što je Lancaster, na primjer, ili okupacije, kao što je Weaver, ali to nije nužno važno za vašu obiteljsku povijest. Mogao bi biti u poziciji Tonyja Blaira, čiji je predak dobio ime od udomitelja ili udomitelja.


Druga je komplikacija da ponekad dva različita imena mogu izgledati isto, slično zvučno, ali drukčije podrijetlo. Prilično uobičajeno ime Collins je primjer ovoga. Potječe iz irskog klana, ali je i jedno od nekoliko engleskih prezimena iz osobnog imena Nicolas.


Tako možete vidjeti da ćete samo prateći određenu obiteljsku liniju, vjerojatno još u 14. stoljeće ili šire, otkriti koja je verzija prezimena vaša. Važnije je znati da i prezimena i prezimena podliježu varijacijama u pisanju, a ne samo u dalekoj prošlosti. Standardizirani pisanje zapravo nije stiglo do 19. stoljeća, pa čak i u današnjem danu dolazi do varijacija, često slučajno - koliko vaše pošte pogrešno pišu vaše ime? Vjerojatno se znaju zabuniti, a pravo vam to govori o tome kako saznati porijeklo prezimena nije lagan proces jer se prezime može zbog ljudske greške mijenjati.


Tagovi: