Kako saznati oib

Zanimljivosti

Kako saznati oib

Kako saznati oib, uvijek ga imate uza se ako imate zdravstvenu iskaznicu

Starijim građanima je obično problem tražiti po internetu ili sms-om bilo što, ali neki osobni dokumenti obavezno sadrže i vaš oib, a te dokumente većina nosi sa sobom uz ostale kartice i iskaznice, u svom novčaniku. Kako saznati oib, uvijek ga imate uza se ako imate zdravstvenu iskaznicu ili iskaznicu dopunskog zdravstvenog osiguranja na kojoj je također zabilježen i vaš oib. Obzirom da je oib nepromjenjiv, neki građani koji dobro memoriraju brojeve ga znaju i napamet. No, nekima je problem zapamtiti 11 znamenki, pa ga zapisuju po kojekakvim papirićima, no, to nije potrebno. Ako vas na nekim službenim mjestima traže vaš OIB, jednostavno ga pročitajte sa svoje zdravstvene iskaznice. Kako saznati oib i gdje vam sve on treba to sada, nakon 10 godina oib-a svi znaju. To je vaš jedinstveni identifikacijski broj iz kojeg službene osobe koje ga traže od vas, vide sve podatke o vama i hrvatski građani ga dobivaju upisom u maticu rođenih.

Kako saznati oib, oni građani koji hodaju samo s mobitelom u ruci, mogu ga saznati sms-om

Mladi ljudi mudro izbjegavaju svaku suvišnu prtljagu uključujući i novčanik pun kartica i iskaznica, jer sve što trebaju imaju u svom pametnom mobitelu i sve rješavaju preko mobitela. Neki oib imaju upisan u mobitelu, a oni koji to nemaju, to baš i nije mudro memorirati u mobitel jer ga možete izgubiti, takvi moraju potražiti svoj oib. Kako saznati oib, oni građani koji hodaju samo s mobitelom u ruci, mogu ga saznati sms-om, utipkajte svoj jmbg, imate ga na osobnoj iskaznici i pošaljite sms porukom na broj 61642. Cijena poruke je 0. 84 kn, ali ne morate ići u Poreznu upravu i čekati u redu za svoj oib, pa je to najbrži način da ga saznate, pogotovo ako cupkate na nekom šalteru na kojem ne možete ništa obaviti bez oib-a. Kako saznati oib kada vam treba je od životne važnosti kada obavljate bilo što u svim državnim institucijama, jer službene osobe s vama neće ni razgovarati bez oib-a.

Kako saznati oib, ako svoje poslove obavljate online putem, oib tražite preko weba

Svijet je digitaliziran i velik broj građana mnoge važne stvari obavljaju online putem. Bilo da poslove s bankama ili državnim institucijama obavljate iz ureda, od doma ili od negdje drugdje, na svim mjestima će vas tražiti vaš oib, koji vam baš u tom trenutku nije pri ruci. Kako saznati oib, ako svoje poslove obavljate online putem, oib tražite preko weba Porezne uprave. Za provjeru oib-a preko interneta na službenoj web stranici Porezne uprave utipkajte svoje ime i prezime i jmbg ili broj osobne iskaznice i odmah ćete dobiti svoj oib. Ako se ne snalazite najbolje na internetu, nazovite korisničku pomoć Porezne uprave na besplatni info telefon, na broj 0800 1811 i dobit će stručnu pomoć i vodstvo. Kako saznati oib, pa to sa današnjim modernim tehnologijama nikome više be bi trebao problem i nitko više zbog takvog podatka ne mora stajati u redovima ni gubiti vrijeme i živce oko toga.

Tagovi: