Kako saznati čije su tablice na autu

Kako saznati čije su tablice na autu

Registarske tablice na autu što predstavljaju

Registarske tablice na autu su registracijska oznaka pod kojim se automobil vodi u službenim evidencijama. Ove se oznake dobivaju prilikom prve registracije automobila i stavljanja automobila u promet. Nova vozila dobivaju probne tablice do izdavanja pravih registarskih oznaka koje potvrđuju da je automobil prošao neophodan tehnički pregled i ososobljen je za sigurnu vožnju u prometu.

Registarske oznake ujedno služe i za prepoznavanje vozila i vlasnika vozila u slučaju prometnih nezgoda i nesreća. Policija je institucija koja može odmah provjeriti sve podatke na temelju ovih oznaka bez obzira radi li se o nesreći ili o nekom prometnom prekršaju. Kada se dogodi neka nezgoda kojoj ste svjedok ili sudionik sigurno će vas pitati koje su registarske oznake drugog automobila koji je možda pobjegao s mjesta nezgode te tako doći i do vlasnika koji je upravljao automobilom ili će dati izjavu kome je dao svoj automobil na upravljanje. Da bi automobil mogao biti u prometu mora jednom godišnje proći tehnički pregled vozila i postupak registracije kod koje se plaćaju određena davanja državi za kretanje u prometu i porez na vlasništvo nad automobilom.

Kako saznati čije su tablice na autu

Ako vas zanima tko je vlasnik automobila bez da pri tome uplićete policiju, malo ćete teže doći do imena i prezimena vlasnika vozila. No, postoje stranice osigravajućih kuća gdje možete doći do raznih podataka o vozilu. Na primjer dogodila vam se nesreća s nekim vozilom i želite provjeriti da li to vozilo ima osiguranje kako bi se mogli naplatiti s njegovog osiguranja ukoliko je to vozilo skrivilo nezgodu. Na internet stranicama Hrvatskog ureda za osiguranja trebate upisati datum nezgode te je obavezna registarska oznaka, odnosno tablice. Nakon toga ćete dobiti generirani kod koji trebate upisati te ćete dobiti podatke o vozilu, broju šasije, kod kojeg je osiguravajućeg društva vozilo osigurano, broj njegove police. Ukoliko vozilo nije osigurano to će vam i pisati.

S ovim podacima na stranicama Centra za vozila Hrvatske možete dobiti daljnje tehničke karakteristike o vozilu, te da li je vozilo imalo na tehničkim pregledima kakvih problema što je dosta važno ukoliko ste kupac rabljenog vozila. Potreban vam je broj šasije i mjesec registracije kojeg možete saznati na prethodnoj stranici. Ipak za obnovu police bez obzira na čiju stranicu osiguranja se spajate ipak će vam trebati ime i prezime vlasnika vozila uz registarske tablice automobila. To u malim mjestima nije problem jer se velika većina ljudi međusobno dobro poznaje, no ako tražite po registarskoj oznaci ime i prezime vlasnika, registarske oznake vam ipak neće biti dovoljne.

Aplikacije za tablice na autu

Međutim, kao i sve drugo puno toga već i sami možete doznati o vozilu i njegovim tehničkim karakteristikama, stanju u kojem je automobil, te da li je osiguran i kod koje osiguravajuće kuće i broj police, ime i prezime niste uspjeli saznati. Danas vam više ni prijatelj koji radi u policiji ne može puno pomoći jer se takve stvari provjeravaju unutar policije te svako neovlašteno i bezrazložno korištenje i potrage strogo su kažnjive svakom policajcu.

Registarske tablice mogu upućivati na vlasnika ukoliko se koristite posebnim aplikacijama koje su računalni programeri razvili za korištenje i imaju bazu podataka koju koriste za dohvat informacija koje korisnik traži. No, takve se aplikacije uglavnom plaćaju jer informacije o imenu i prezimenu na temelju registarske tablice nisu javno dostupne. Ipak mnogi su korisnici ovakvih aplikacija nezadovoljni jer su prvenstveno provjerili svoje vozilo i često ne dobivaju točne podatke, stoga budite oprezni da ne plaćate aplikacije koje vam neće dati točne podatke. Nadležne institucije poput policije i centra za vozila imaju sve točne podatke no oni se ne zloupotrebljavaju pa ime i prezime vlasnika vozila ćete teže saznati bez njihove pomoći.


Tagovi: