Kako savršeno napraviti jaja na nekoliko načina za zdravi doručak

Kako savršeno napraviti jaja na nekoliko načina za zdravi doručak

Ništa bez jaja, jaja na nekoliko načina

O samoj važnosti zdravog i kvalitetnog doručka napisani su mnogobrojni članci i knjige, stoga nije potrebno posebno isticati važnost jaja kao namirnice. Nekada se mislilo da su jaja loš izbor za doručak, no ona su hranjiva i daju dovoljno energije za dobar početak dana. Kako ih najbolje pripremiti? Postoji bezbroj dobrih ideja i recepata za pripremu zdravog te ukusnog obroka. Mnogi od nas najčešće radi kajgana, kuhana jaja, poširana jaja, jaja na oko, no da li ste znali da se ona mogu pripremati na bezbroj načina?

Jaja na nekoliko načina ne zahtijevaju vrsnog kuhara od vas, već samo nekoliko minuta vremena i osnove u kuhinji. Prije pripreme jaja na nekoliko načina, važno je znati zašto ih je dobro jesti odmah ujutro. Smatra se kako su jaja dobra hrana za jačanje imunološkog sustava, kako povećavaju proizvodnju dobrog kolesterola, pridonose dobrom vidu i zdravlju srca, kako povećavaju razinu energije, pružaju ljepšu kosu i kožu, sadrže esencijalne aminokiseline, dobra su za mentalno zdravlje, sadrže vitamin D te kalcij, smanjuju rizik od nastanka raka.

Savršeni obroci od jaja, jaja na nekoliko načina

Jaja su danas jedna od najrasprostranjenijih namirnica u kulinarstvu. Ona se mogu kombinirati u slatkom ili slanom jelu, mogu se poslužiti kao glavni obrok ili prilog. I dok ste zasigurno i sami već vješti u pripremanju "dosadnih jela od jaja", to ne znači da ste iscrpili mogućnosti pripreme ove namirnice. Donosimo vam inovativne ideje kako možete napraviti jaja na nekoliko načina: Jaja u obliku muffina - Ako imate kalupe za muffine, tada je poželjno da isprobate ovaj recept. Dobro istucite 10 jaja, ubacite u njih nemasni ribani ili po želji svježi sir, 2 šalice nasjeckanog povrća. Sve skupa izmiješajte, posolite, popaprite i dodajte začinsko bilje. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup za muffine i pecite do 25 minuta u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva.

Poširana jaja na zdravijoj podlozi - Potrebna vam je zdjela u kojoj ćete zakuhati 2,5 centimetara začinjene vode. Jaje razbite u šalicu iz koje ćete nježno jaje usipati u zakuhalu vodu. Smanjite vatru i kuhajte dok jaje nije gotovo. Podloga od jaja može biti sačinjena od bilo kojeg kuhanog povrća na koje će doći poširano jaje. Uz navedeno poslužite prepečeni kruh i salatu. Šarena kajgana - Što bi bilo jaja na nekoliko načina bez klasičnog kajgana? Za kajgana potrebno je razmutiti 2 do 3 jaja, prema potrebi dodati malo mlijeka. Kako bi jaja bila šarenija u njih dodajte sjeckano povrće i začine. Sve skupa pomiješajte i ulijte na tavu da se ravnomjerno peče. Poslužiti uz prepečeni kruh, salatu ili svježi sir i vrhnje.

Klasični obroci od jaja, jaja na nekoliko načina

Želite brzi i jednostavan obrok bez previše kompliciranja i puno suđa? Jaja su tada najbolji izbor. Jaja na nekoliko načina svakako su dio svačije kuhinje, točnije, svatko od nas zna pripremati jaja bar na 3 osnovna načina. Kako pripremiti klasične obroke od jaja? Recepti i priprema: Kuhana jaja - U odabranu posudu ulijte dovoljno vode kako bi ona prekrila jaja. Stavite na vatru i čekajte dok voda proključa. Kada voda proključa, smanjite na laganiju vatru i kuhajte prema željenoj mekoći, do 7 minuta. Kuhana jaja izvadite iz vode i uronite u hladnu vodu kako bi se ohladila. Sada lagano razbijte ljusku i krenite s guljenjem.

Jaja na oko - U tavi otopite malu žlicu maslaca ili dodajte žlicu ulja. Zagrijte masnoću na srednje jakoj vatri. Razbite jaje direktno na masnoću i prelijevajte ga s vrućom masnoćom dok se bjelance ne zapeče. Kajgana/omlet - U posudu razbijte do dva jaja za svaku osobu. Dodajte žlicu mlijeka za svako jaje, začinite po želji i dobro izmiješajte. Na srednje jakoj vatri rastopite maslac i dodajte umućena jaja. Za kajgana jaja neprestano miješajte dok ne postanu kremasta na izgled. Za omlet jaja pecite bez miješanja, i zatim okrenite na drugu stranu te preklopite. Jaja na nekoliko načina mogu biti super obrok, osobito za doručak ili onda kada nam je potreban brz i fin obrok.


Tagovi: