Kako radi kompas

Tech

Kako radi kompas

Kako radi kompas, jedan od izuma za koji niste znali da je tako star!

Kako radi kompas? Ponekad se čini vrlo nelogično da tako mala spravica ima moć pokazivanja strana svijeta. Orijentacija u prirodi čovjeku je pomagala i prije agrarne revolucije, još više nakon prvih navigacija morem, a pomaže i u raznim drugim situacijama. Kompas je u suštini komad magneta koji se slobodno može kretati oko jedne osi, a kreće se ovisno o zemljinom magnetskom polju.

Treba znati da kompas sam po sebi nije uvijek 100% pouzdan i lagana odstupanja su česta upravo zato što je zemljino magnetsko polje uvjetovano više faktora, posebice geografskom položaju. Kompas može biti nepouzdaniji na višim lokacijama, a isto tako i u velikim gradovima (premda je tada najmanje potreban). Kako radi kompas je nešto što su stari Kinezi znali još prije 1000 godina dok je, tada nazadna Europa, upoznata s ovom tehnologijom tokom 12. stoljeća. Upotreba kompasa pomogla je u raznim drugim otkrićima, najviše u morskoj navigaciji i općenito putnicima lutalicama.

Kako radi kompas i postoji li kompas koji nije magnetski?

Kako je u pitanju tehnologija stara preko 1000 godina, lako je pretpostaviti da postoje i kompasi koji ne rade na bazi magnetskog polja. Postoje kompasi koji pokazuju smjer na temelju radiovalova, postoje i solarni kompasi, žirokompasi i mnogi drugi. Kinezi su ipak prvaci u ovom izumu i kompas su sastavili u vremenu kada je zemlja prosperirala i imala dovoljno sredstva da se bavi izumima, filozofijom i znanošću. Kako radi kompas otkrili su jer im je bio potreban da navigiraju morem, ali i kopnom.

U velikoj zemlji koja je u srednjem vijeku bila gotovo cijela ruralna, putovanja od mjesta do mjesta bila su visokorizična – ne samo radi ne postojanja vladavine prava s tadašnjom tehnologijom, već i radi nepouzdanih puteva u kojima se putnik mogao često izgubiti. Izumom kompasa takve situacije bile su sve rjeđe, a neki od tih putnika došli su u Europu i tamošnjem stanovništvu pokazali tehnologiju koja im se činila svemirska! Kako radi kompas brzo su shvatili i Europljani, da bi samo 300 godina kasnije počeli osvajati cijeli svijet.

Kako radi kompas i koliko je relevantan danas?

Danas je kompas jednako relevantan kao i prije, iako mi mislili nešto drugo. Jasno je da uz današnju tehnologiju uvijek možemo locirati gdje smo točno, gdje je sjever, zapad, istok i jug i teško ćemo se izgubiti. Ipak, treba znati da kompas ne ovisi o bateriji ili o nekom drugom izvoru energije već pokazuje smjer i kada nam se ugasi mobitel, a mi smo u planinama.

Kako radi kompas je nešto što svatko treba znat kako ne bi jednoga dana imao bizarnu situaciju u koju se uvukao jer ne zna pokazati smjer. Naravno, možemo se orijentirati i prema suncu, ali kompas je dodatni pokazatelj da smo u pravu. Osim toga, vrlo je jeftina spravica koju možete nabaviti lako i svakako treba biti dio opreme ukoliko idete planirati ili ploviti. U morskoj navigaciji kompas je poslužio gotovo uvijek, a kako radi kompas znao je svaki mornar na svakome brodu kao dio svoje obuke. Zato i naša generacija treba nastaviti njegovati ovo znanje, a ne ga zamijeniti lakšim, ali ponekad nepouzdanim tehnologijama poput mobitela.

Tagovi: