Kako radi kalkulator

Tech

Kako radi kalkulator

Kako radi kalkulator i tko ga je izumio?

Kalkulator je naprava koja služi za matematičke izračune i ima dugu povijest razvoja, te se nekoliko osoba smatra njegovim izumiteljem. Prvi takvi uređaji pojavili su se u staroj Grčkoj u obliku abaka, a to su jednostavne naprave za računanje na kojima se kuglice ili kamenčići pomiču po rupama i utisnutim žlijebima. Međutim, prvi mehanički kalkulator izumio je njemački matematičar i fizičar Wilhelm Schickard u 17. stoljeću. Kako radi kalkulator njegov je uz pomoć zupčanika, a mogao je obavljati osnovne matematičke operacije. Nakon Schickarda, drugi pionir u razvoju kalkulatora bio je Blaise Pascal, francuski matematičar i fizičar koji je 1642. godine izumio kalkulator s pomičnim kotačićima. Kako radi kalkulator je uz pomoć deset kotačića, te je mogao ovaj uređaj obavljati osnovne matematičke operacije, uključujući i korijenovanje. Njegov kalkulator je bio popularan tokom 17. i 18. stoljeća, no bio je veoma skup i kompliciran za proizvoditi. Godine 1820., Charles Xavier Thomas de Colmar, francuski inženjer, izumio je prvi komercijalni kalkulator. Ovaj uređaj bio je osjetno manji od prethodnih, a mogao je obavljati četiri osnovne matematičke operacije te je bio jednostavniji za uporabu. U 19. stoljeću, kalkulatori su postali sve popularniji, a različiti proizvođači su razvijali različite modele. U 20. stoljeću, električni kalkulatori zamijenili su mehaničke, a potom su se pojavili i digitalni kalkulatori koji su se koristili u računalnim sustavima.

Kako radi kalkulator i vrste

Postoji mnogo vrste kalkulatora, a neke od njih su:

1. Osnovni kalkulatori su najjednostavniji i koriste se za obavljanje osnovnih matematičkih operacija poput zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja. Kako radi kalkulator takav je preko jednostavnog mehaničkog ili digitalnog mehanizma.
2. Znanstveni kalkulatori su dizajnirani za rješavanje složenijih matematičkih problema koji uključuju trigonometriju, algebru, geometriju i statistiku. Takvi kalkulatori obično su digitalni i imaju mnoge dodatne funkcije i tipke koje olakšavaju složene matematičke izračune.
3. Financijski kalkulatori se koriste za obavljanje financijskih izračuna, poput obračuna kamata, vrijednosti novca tijekom vremena i neto sadašnje vrijednosti. Kako radi kalkulator je uz pomoć digitalnog mehanizma koji ima u sebi ugrađene mnogim funkcije koje su specifične za financijske izračune.
4. Grafički kalkulatori koriste se za crtanje grafova i rješavanje složenijih matematičkih problema, te imaju veliki zaslon i mnoge dodatne funkcije koje olakšavaju rad s grafikonima.
5. Programabilni kalkulatori omogućavaju korisniku da programira vlastite funkcije i algoritme, što ih čini korisnim alatima za rješavanje složenih matematičkih problema.
6. Ručni kalkulatori su manji i napravljeni su za nošenje u džepu ili torbi, te mogu biti mehanički ili digitalni i koriste se za brze izračune u pokretu.
7. Online kalkulatori dostupni su na internetu te su u većini slučajeva besplatni za koristiti. Mogu biti osnovni ili znanstveni i nude mnoge funkcije koje su korisne u različitim matematičkim disciplinama.

Kako radi kalkulator uopće

Kako radi kalkulator je na temelju različitih komponenti poput mikroprocesora, memorijskih čipova, senzora, tipki, zaslona i drugih dijelova. Glavna funkcija kalkulatora je izračunavanje matematičkih operacija. Kako radi kalkulator je na način da korisnik mora prvo unijeti matematički izraz u kalkulator koristeći tipke koje se nalaze na kalkulatoru. Kalkulator obrađuje unesene podatke koristeći ugrađene algoritme i matematičke funkcije kako bi se izračunao konačni rezultat, te će zatim prikazati konačni rezultat na zaslonu, obično u obliku brojčane vrijednosti ili rezultata izraza. Osim toga, kalkulator će pohraniti unesene podatke u svoju memoriju, gdje se potom obrađuju i čuvaju za daljnje izračune. Na taj način može kalkulator zapamtiti prethodno obavljene izračune. Kada su u pitanju znanstveni kalkulatori koji su namijenjeni za složenije matematičke izračune, postupak izračunavanja može biti malo složeniji, jer često takvi kalkulatori imaju više funkcija i tipki za obavljanje naprednijih matematičkih operacija, kao što su to trigonometrija, logaritam, korijeni, eksponente i druge matematičke funkcije.

Tagovi: