Kako radi hladnjak

Znanost

Kako radi hladnjak

Kako radi hladnjak, uz kompresor i rashladno sredstvo, hlađenje je jednostavno i lako

Trapove i mračne duboke podrume su zamijenili hladnjaci koji su nam promijeni stil života i način pohrane i čuvanja namirnica od kvarenja, a koristimo ih manje od 100 godina. Mnogi znanstvenici eksperimentirali sa različitim sustavima hlađenja, ali tek je Faraday 1923 godine agregacijskim promjenama rashladnog sredstva utro put modernim hladnjacima. Kako radi hladnjak, uz kompresor i rashladno sredstvo, hlađenje je jednostavno i lako, jer kompresor ili rashladna pumpa je srce svakog hladnjaka, a medij za hlađenje je “krvotok” procesa hlađenja.

Oduzimanjem topline i vlage dolazi do hlađenja i to je najjednostavniji odgovor na pitanje kako radi hladnjak. Većina današnjih hladnjaka su kompresorski hladnjaci i sastoje se od kompresora, kondenzatora, tlačnog ventila, uparivača i hlađenog prostora. Pumpa tjera rashladno sredstvo na kruženje kroz hladnjak do kondenzatora koji kroz sustav cijevi na stražnjoj strani hladnjaka izbacuje višak topline van hladnjaka u okolni prostor, a stabilizator održava programiranu temperaturu u hladnjaku i vaše namirnice su sigurne od kvarenja.

Kružni put rashladnog sredstva opisuje kako radi hladnjak

Sam princip hlađenja je vrlo jasan i odvija se kružnim cirkuliranjem medija za hlađenje, a najčešće se koristi komprimirani medij u plinovitom stanju, koji u kondenzatoru mijenja agregatno stanje u oblik koji može isparavati i kroz sustav cijevi biti lako izbačen u okolinu. Kružni put rashladnog sredstva opisuje kako radi hladnjak, zato su plinoviti rashlađivači danas najčešće u upotrebi u uređajima za rashlađivanje. Kompresor u hladnjaku se pokreće čim se spoji na električnu mrežu.

Vrući plin pod visokim tlakom juri u kondenzator, tamo se pretvara u paru i izlazi van iz sustava, a ostatak se kreće dalje sustavom cijevi, hladi se i pretvara u tekućinu, kada se još više ohladi pretvara se u plin i kružni proces kreće iz početka, jer se plin koji se opet počinje zagrijavati opet kreće prema kompresoru. Kvarovi hladnjaka su mogući iako im je prosječan vijek trajanja najmanje 10 godina, a ima i dugovječnijih, zato je korisno znati kako radi hladnjak.

Kako radi hladnjak i koja je zadaća plina kao rashladnog medija

Hladnjak je uvelike olakšao život modernih ljudi, no malo ljudi se pita kako radi hladnjak i koja je zadaća plina kao rashladnog medija, a odgovor je jasan i prilično jednostavan. Medij za rashlađivanje se kompresorom pogoni kroz sustav za hlađenje, skuplja višak topline u hladnjaku, zbog čega se i sam zagrijava i diže do kondenzatora koji destilira pregrijani plin izbacujući višak topline i vraća ga opet u kompresor kroz jedan beskrajni začarani krug cirkuliranja kroz sustav za hlađenje.

Termostat održava tlak rashladnog medija na potrebnoj razini da bi se ovaj kružni proces neometano odvijao. Dakle, ne unosi sustav za hlađenje u vaš hladnjak hladnoću, on izbacuje iz njega višak topline koji se pojavi prilikom svakog otvaranja vrata vašeg frižidera i prilikom svakog unosa novih namirnica, kao i prilikom svakog čišćenja. Sada kada znate kako radi hladnjak možete razumjeti zašto frižider ne treba otvarati svaki čas, nego praktično u jednom otvaranju trebate uzeti sve što vam treba.

Tagovi: