Kako psu kapati uho – Kapanje ušiju kod psa

Kako psu kapati uho - Kapanje ušiju kod psa

Kapanje ušiju kod psa i održavanje higijene ušiju

Njegovane kao i čiste uši nisu važne samo za lijep izgled, već i za zdravlje ljubimca. Većina vlasnika pasa nažalost ne posvećuje dovoljno vremena ili pažnje na uši svoga ljubimca, stoga se često javlja problem upale. Kako ne bi došlo do nastajanja upale ili neke druge iritacije, preporučuje se redoviti pregled ušiju, kao i prikladna njega. Kako se održava higijena ušiju kod psa? Vanjski dio ušiju bi uvijek trebao biti čist. Unutrašnja strana ili uška tražit će nježno brisanje s posebno određenim preparatima za njegu i čišćenje ušiju koji su prilagođeni psima.

Iako kapanje ušiju kod psa može pripadati u skupinu njege, ono se radi jedino kada se pojavi prekomjerno stvaranje masnoće ili cerumena. Kada pas ima pojačano stvaranje cerumena to je često i prvi znak oboljenja uha, stoga se preporučuje da psa odvedete na veterinarski pregled. Kako se pravilo čiste uši psa? Poželjno je da se uši čiste barem jednom tjedno. Najlakše ćete ih očistiti s posebnim vlažnim maramicama za čišćenje ušiju koje sadrže prirodne formule. Za čišćenje zvukovoda preporučuje se specijalizirana otopina za uši koja otapa cerumen i ostale nakupljene nečistoće. Kapanje ušiju uz pomoć kapi radi se jedino kada postoji upala.

Kapanje ušiju kod psa i prepoznavanje upale uha

Bolne uši često su prvi simptom upale uha kod psa. Kako će vam pas dati do znanja da ga boli uho? Simptomi su sljedeći: Trest će glavom, trljati uho u pod ili zid, češati uho, bit će vidno neraspoložen i neće dati dirati uho. Upala najčešće nastaje u vanjskom zvukovodu i često se može primijetiti i prema neugodnom mirisu koji dolazi iz uha. Kada je upala akutna, tada se može pojaviti i gnojni iscjedak, vanjski slušni kanal može biti natečen, uho može biti crveno. Navedena upala tražit će liječenje i kapanje ušiju.

Zašto nastaje upala uha kod psa? Uzroci upale mogu biti anatomske prirode - pas ima suženi kanal, viška dlake kod zvukovoda, teške uške koje vise prema dole, parazite, strana tijela u uhu, alergije na vanjske podražaje ili hranu, infekcije stvorene bakterijama, autoimuna oboljenja i endokrinološki poremećaji. Uzroci upale mogu biti i razni mikroorganizmi. Problemi s ušima češće se pojavljuju kod pasmina koje imaju spuštene uši i koje imaju puno dlaka.

Što napraviti? Kada primijetite gore navedene simptome kod svog ljubimca, tada je najbolje da ga odvedete veterinaru i objasnite u što sumnjate. Samostalno čišćenje uši može pogoršati upalu. Veterinar će pregledati uši ili uho, i prema potrebi prepisati daljnju terapiju ili će u ambulanti očistiti uho. Kapanje ušiju uz pomoć posebnih kapi može pomoći u otapljanju nakupljene masti i nečistoća, no ponekad to nije dovoljno.

Kapanje ušiju kod psa i liječenje upale uha

Kada dođete sa svojim psom kod veterinara sa sumnjom na upalu uha, veterinar će pažljivo pregledati uši i postaviti dijagnozu. Pregled ušiju će podrazumijevati otoskopiranje zvukovoda, što će pokazati da li pas ima druga eventualna oštećenja bubnjića. Uzima se bris zvukovoda kako bi se napravila bakteriološka, parazitološka i mikološka pretraga. Upala uha može biti akutnog ili kroničnog oblika, a ona može zahvatiti vanjsko, srednje te unutarnje uho.

Kada je test na bris zvukovoda gotov, veterinar će vam objasniti o kakvoj se upali radi te kakvo liječenje ona zahtjeva. Od lijekova koji se koriste, često se koriste kapi za uho kako bi se vršilo kapanje ušiju. Ove kapi će djelovati u vanjskom zvukovodu, a u sebi često sadrže više djelatnih tvari. Kako bi trebalo izgledati kapanje ušiju kod psa? Uši psa moraju se prvo dobro isprati prije kapanja. Ispiranje će ukloniti nečistoće i tako se postiže bolje djelovanje.

Kapi će se prema uputama veterinara ili djelatnika u veterinarskoj ljekarni davati psu. Često će se nakapati i uho će se lagano masirati. Upala, ovisno o svom obliku traži strpljivost i upornost u liječenju. Terapiju je potrebno provesti do kraja, bez obzira na to da li se upala smanjila. Također treba imati na umu kako se navedeno stanje može ponoviti ako je riječ o pasmini koja ima viseće uši i puno dlake, ili ako postoji određena alergija.


Tagovi: