Kako pržiti bademe

Hrana i piće

Kako pržiti bademe

Da li su prženi bademi dobri za zdravlje?

Bademi su mnogima omiljena poslastica, osobito ako su prženi. Oni ne samo da su izvrstan međuobrok, već su i odličan izvor hranjivih sastojaka. Da li su prženi bademi dobri za zdravlje? Ukoliko se prže na pravilan način, da. Magnezij u bademima jača mišićno tkivo našeg srca, poboljšava funkciju organa i štiti tijelo od razvoja raznih patologija. Uz navedeno, konzumacija ovog orašastog ploda djeluje antistresno i antidepresivno. Osim magnezija, oni u sebi sadrže i vitamine B skupine te triptofan – hormon radosti koji pozitivno utječe na naše mentalno stanje i rad središnjeg živčanog sustava.

Sadržava i Mangan koji pomaže u regulaciji glukoze u krvi i potiče prirodno stvaranje inzulina, kao i vitamin E koji čuva kožu od starenja. Kada se pravilno pripreme, oni mogu zadržati sva navedena svojstva, što pridonosi zdravlju. Kod procesa prženja badema potrebno je pozornost obratiti na sljedeće: Nemojte pržiti na velikoj temperaturi, nemojte dodavati dodatna ulja tijekom prženja (orašasti plodovi imaju dovoljno ulja), nemojte izlagati direktno vatri ili plamenu.

Naučite kako se pripremaju prženi bademi

Bademe moramo pržiti nježno sa što manje dodatnih sastojaka, na nižim temperaturama. Kako je najbolje pržiti bademe? Najprije se morate odlučiti da li želite oguliti svoje bademe ili ne. Bademi s korom su zdraviji i bolji za prženje ili pečenje. Bademi se najčešće prže na tavi ili u pećnici. Ukoliko se prže u tavi, tada je tavu potrebno blago namastiti s maslinovim uljem i bademe ravnomjerno rasporediti na površinu. Možete dodati 2 žlice maslaca za bolji okus, kao i razne začine.

Prže se dok ne poprime boju. Pržene bademe potrebno je istresti na tanjur, i po želji dodatno začiniti. Ukoliko se prže u pećnici, tada pećnicu morate zagrijati na 180 stupnjeva. Bademe ćete ravnomjerno raspodijeliti na plehu za pečenje koji je blago premazan uljem ili maslacem. Bademe je potrebno svako malo miješati kako se ne bi zagorjeli. Pržene bademe je zatim potrebno istresti na tanjur ili u posudu koja je otporna na toplinu. Nakon što se ohlade mogu se skladištiti.

Kako se skladište prženi bademi?

Orašasti plodovi koji su osušeni u ljusci mogu stajati do dvije godine, dok prženi mogu stajati do 6 mjeseci maksimalno. Rok trajanja najviše će ovisiti o provođenju toplinske obrade, kao i pakiranju. Kako se skladište prženi bademi? Poželjno je da se drže u posudi koja je hermetički zatvorena i koja je na tamnom i suhom mjestu. Mogu se držati i u hladnjaku, no tada im je rok valjanosti svega 3 do 4 tjedna. Koliko badema je preporučljivo pojesti?

Zdrava osoba bi trebala pojesti od 30 do 40 grama dnevno, što je oko 10 badema dnevno. Njihovom konzumacijom dobivate osjećaj sitosti. Bademi su po prirodi veoma kalorični, 100 g će sadržavati do 640 kcal, stoga se ne preporučuje njihova povećana konzumacija. U zaključku, ovi orašasti plodovi jednako su dobri prženi ili sirovi. Pržena varijacija daje puniji okus i nudi spajanje s drugim začinima ili dodacima. Oni se mogu grickati kao međuobrok, poslužiti kao zdravi snack, ili iskoristiti se u radnji slastica.

Tagovi: