Kako provjeriti da li me slikao radar

Tech

Kako provjeriti da li me slikao radar

Kako provjeriti da li me slikao radar

Kako provjeriti da li me slikao radar pitanje je koje stvara veoma neugodan osjećaj, dok pretpostavljate da vas je slikao policijski radar. Nekada nije potrebno činjenično znati da li vas je slikao radar, dovoljno je znati kako funkcionira radar koji snima i nadzire promet. Trenutno je u Hrvatskoj razvijena mreža od 270 kućišta za radare u koja se mogu instalirati same kamere.

Što to točno znači? Hrvatska policija posjeduje 103 kamere za snimanje prometa i slikavanje vozila koja prekorače brzinu, a kamere se instaliraju u jedno od 270 kućišta. Nitko od vozača ne zna u kojim se kućištima nalaze kamere, pa kad god prilazite kućištu treba prilagoditi brzinu ograničenjima. U slučaju da ste prekoračili brzinu i prošli u vidokrugu kamere, kako provjeriti da li me slikao radar će biti uzaludna briga jer vas je kamera sigurno uslikala. U tom slučaju najbolje je unaprijed prihvatiti kaznu i pripremiti novčani iznos za plaćanje iste.

Kako provjeriti da li me slikao radar i kako radar funkcionira

Važnije od toga kako provjeriti da li me slikao radar je znati gdje se kućišta za radare nalaze u Hrvatskoj i kako funkcionira radar kao uređaj. Sigurna oklada je da će vas radar snimit ako se pored njega vozite prebrzo. Do sada su radari zabilježili više od 210 000 prometnih prekršaja, što je rezultiralo naplatom kazni u vrijednosti višoj od 88 milijuna kuna. Dakle radari su opravdali očekivanja, a osim naplate kazni utjecali su na povećanje sigurnosti u prometu, pa posljedično tome i na smanjenje broja prometnih nesreća. Kamera je sve više, a njihove točne lokacije možete pronaći na internet stranicama MUP-a.

Radar svojim spektrom snimanje pokriva čak do 6 prometnih traka, a vozilo uočava na oko 100 metara udaljenosti. Istovremeno može snimati do 32 vozila, a fotografije se snimaju na udaljenosti od 35 metara i bliže. Također, radari mogu snimati danju i noću jednako precizno i uspješno. Sada kada znate kako funkcionira radar i koje su šanse da vas je snimio u prekršaju, jedan od načina kako provjeriti da li me slikao radar je provjerom u nadležnoj policijskoj postaji, nakon što ste prekoračili brzinu kretanja na cesti.

Kako provjeriti da li me slikao radar i kako platiti manju kaznu

Sustav i policija svakim se danom unaprjeđuju. Naime, kako provjeriti da li me slikao radar nekada je imalo smisla kada su se određene stvari mogle “riješiti”. Sada je to nemoguće, jer radar sliku prekršitelja automatski šalje u sustav, iz kojega se taj podatak ne može izbrisati. Sada, ako prekoračite brzinu znate sa sigurnošću da vas je radar slikao i da je prekršaj zaveden u sustavu. Jedino pitanje ostaje kada će kazna stići na vašu adresu. Ovo uopće nije loše, jer se samo na ovakav način može utjecati na svijest i odgovornost vozača. Jednom kada kazna stigne na vašu adresu, imate nekoliko opcija.

Prva je da se žalite na rješenje o kazni. Ako imate valjane argumente iskoristite ovu mogućnost. Mnogi vozači ovaj instrument koriste kako bi dobili na vremenu, posebice ako u trenutku kada im stigne kazna nemaju dovoljno novaca za plaćanje. Inače, kazna se može umanjiti ako se plati u roku od 8 dana od dana primitka kazne. Da ne bi vodili brigu kako provjeriti da li me slikao radar, uvijek vozite odgovorno, ne zbog radara već zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika u prometu.

Tagovi: