Kako pripremiti tikvice

Kako pripremiti tikvice

Kako odabrati tikvice?

U obilju dostupnog povrća, tikvice često ostanu zapostavljene. Zašto je to tako? Često se jedu za vrijeme ljeta radi svojeg blagog okusa i nutritivne vrijednosti, no potrebno je naglasiti kako se one mogu koristiti u bilo kojoj sezoni i na bilo koji način. U mnogim domaćinstvima često se mogu pronaći recepti za punjenje tikvice, popečke od tikvica, pa čak i variva - no od njih se također mogu pripremiti fine juhe, slane palačinke pa čak i slatki deserti. Danas se uzgajaju razne tikvica, no većina nas jedino koristi zelene koje su ujedno i najpopularnije. Uz zelene, često možemo pronaći i sljedeće vrste:

Žuta tikvica - Veoma je slična zelenoj, duguljastog je oblika, veoma mesnata. Cocozelle Di Napoli - Izvorno talijanska sorta tikvica. Prepoznatljiva po dugim te tamnozelenim prugama na kori. Koriste se kao i obična tikvica. Okrugla tikvica - Pomalo slatkastog okusa, ova sorta se najčešće koristi za punjenje ili pečenje. Patišon tikvica - Manja sorta koja izgledom podsjeća na disk. Može biti žute, bijele, svjetlo te tamnozelene boje i najčešće se koristi za pečenje. U našem podneblju najčešće pronalazimo zelene te žute sorte.

Kako se sve mogu pripremiti tikvice?

Tikvice su veoma nutritivne, ali isto tako i veoma niskokalorične. Jedna srednja tikvica sadržavat će otprilike: 31 kcal, 0 g masnoća, 7 g ugljikohidrata, 2 g proteina. Sadrži također vitamine C i A, kao i minerale poput željeza i kalcija. Kako se sve mogu pripremiti tikvice? Najčešće se koriste za pripremu slanih jela, no ponekad se mogu iskoristiti i za deserte. Najjednostavniji način pripreme je prženje, pečenje, grilanje ili pohanje. Osim navedenog, tikvica se isto tako može pretvoriti i u zdrave povrtne špagete uz posebne alate za rezanje. Mogu biti glavno jelo, prilog ili mogu poslužiti i kao dodatak. Koja su najpopularnija jela s tikvicama?

Juha od tikvica - Lagana, brza i zdrava povrtna juha u koju ide samo nekoliko sastojaka (začini po želji, vrhnje za kuhanje, tanka tjestenina). Umak od tikvica - Umak se radi na bazi tikvica a može se dodatno podići s dodavanjem paradajza, začinskog bilja i vrhnja za kuhanje. Punjena tikvica - Tikvica se izdubi, u nju se doda prethodno napravljeno miješano meso i sve se fino zapeče u pećnici. Palačinke od tikvica - U smjesu za palačinke potrebno je dodati sitno naribanu tikvicu i peći na slani način. Mogu se puniti i dodatno zapeći. Varivo s tikvicom - Povrtna variva su uvijek dobra ideja, osobito ako želite postići sitost. Čips od tikvica - Tikvicu je potrebno narezati na ribež na tanke kolutiće, začiniti sa začinima i peći u zagrijanoj pećnici.

Zašto je poželjno jesti tikvice?

Često čujemo kako je potrebno jesti puno zelenog povrća jer je upravo ono najzdravije. Tikvice su veoma bogate hranjivim tvarima, no to nije jedini razlog zašto bi ih trebali uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu. Zašto je poželjno jesti tikvice? Potiču zdravu probavu - samo stotinjak grama tikvica sadržavat će jedan gram dijetalnih vlakana, zbog čega su izvrsna namirnica za sve one koji pate od zatvora. Njihovom konzumacijom crijeva se čiste od mogućih toksina. Pomažu u procesu mršavljenja - Tikvica se može opisati kao dijetalna namirnica jer je sami plod preko 90 % vode.

U samo stotinjak grama ploda pronalazimo samo 16 kalorija, što tikvicu čini idealnom namirnicom ako želite postići kalorijski deficit. Snižava krvni tlak - Tikvica je izvrstan izbor vitamina B i C, kao i kalija koji regulira rad srca te snižava krvni tlak. Većina hranjivih tvari nalazi se u samoj kori, stoga se preporučuje da se ona ne guli. Ubrzava zacjeljivanje rana - Značajne količine mangana igra ključnu ulogu u proizvodnji aminokiseline prolina. Prolin će poticati stvaranje kolagena u samoj koži, što doprinosi njenom zdravlju ali i ubrzanju procesa zacjeljivanja rana. Čuva prostatu - Tikvica je poznata kao povrće koje povećava libido, no njeni fitonutrijenti također mogu smanjiti simptome povećane prostate.


Tagovi: