Kako pripremiti pileći file

Kako pripremiti pileći file

Pileće meso je odavno poznato kao izvrstan izvor proteina, i upravo zbog toga ovo meso se često nalazi u redovnoj prehrani mnogih sportaša kao i fitness entuzijasta. Pileći file dobiva se od prsa piletine i kao takav on se može pripremiti na mnogobrojne načine. Iako mnogi kuhari naglašavaju kako piletina ima sočnijih dijelova, mnogi će radije odabrati filee radi jednostavnosti same pripreme. Zasigurno znate kako je pileći file, bez obzira na svoje prednosti često na lošem glasu.

Razlog navedenome je opreznost koju je potrebno imati prilikom pripreme kako ne bi dobili suho i bezokusno meso. Iako se može pripremiti na mnogobrojne načine, file piletine ipak zahtjeva nešto kulinarskog znanja. Koje se pogreške najčešće rade prilikom njegove pripreme? Pripremamo ga bez marinada ili začina, predugo pečemo ili kuhamo, obrađujemo hladno meso, konzumiramo meso odmah nakon termičke obrade. Kako bi dobili što sočnije komade pilećih filea, stručnjaci savjetuju sljedeće:

Obavezno marinirajte file prije termičkog obrađivanja - poželjno je da je file u marinadi barem pola sata. Obratite pažnju na vrijeme termičke obrade - Ako se file peče van pećnice, njegovo vrijeme obrade ne bi smjelo biti dulje od 12 minuta. Ukoliko se peče u pećnici, ono ne smije biti dulje od 30 minuta. Pecite piletinu sobne temperature - Ako pečete pileće filee koji su izvađeni iz hladnjaka potencirate njihovo isušavanje radi gubljenja sokova. Za kraj, meso nakon obrade pustite da se dobro odmori - Pričekajte barem 5 minuta prije posluživanja filea kako bi oni zadržali svoje sokove.

Pileći file se najčešće poha, peče na roštilju/grill tavi ili pećnici ili kuha. Neovisno o načinu pripreme, ovaj komad mesa zahtijeva oprezan pristup prilikom termičke obrade kako se ne bi presušio. Što je bitno kod termičke obrade pilećih filea? Sačuvati sočnost mesa kako ono ne bi postalo suho ili gumeno. Iako će mnogi ovo meso često pohati jer smatraju da na taj način najbolje čuvaju sočnost filea, ovo nije u potpunosti istinito. File od piletine najbolje je marinirati i peći na određenoj temperaturi kako bi se sačuvala sočnost.

Kako je najbolje pripremiti pileći file? Recept za jednostavni ali sočni file od pilećih prsa je sljedeći - Sastojci: 4 komada pilećih filea, maslinovo ulje, 2 češnja češnjaka koji su sitno nasjeckani, 1 manja žlica paprike, 1 manja žlica sušenog timijana, 2 paprike koje ćete narezati na trakice, 2 tikvice koje ćete narezati na kolutove, 1 glavica luka koju ćete narezati na trakice, 1 patlidžan kojeg ćete narezati na kolutove, 1 šalica narezanih cherry rajčica, sjeckani peršin, sol i papar.

Priprema - Stavite pećnicu grijati naa200 stupnjeva. U dubljoj zdjeli dobro promiješajte maslinovo ulje, češnjak, papriku, timijan, papar i sol. U mješavinu stavite filee i ostavite ih par minuta u marinadi. Uzmite vatrostalnu posudu i u nju posložite mariniranu piletinu. Dodajte prethodno narezano povrće i začinite prema ukusu. Posudu stavite u pećnicu i pecite oko 25 minuta. Nakon pečenja, piletinu i povrće izvadite na tanjur, posipajte peršinom i poslužite uz salatu po izboru.

Znamo kako se pileći file može pripremati na bezbroj načina, što znači da posluživanje ovisi o načinu pripreme. File piletine najčešće se peče ili poha. Ukoliko se priprema u pećnici tada ga je najbolje poslužiti uz pečeno ili pirjano povrće i salatu. Peće li se na roštilju ili grill tavi, tada je meso najbolje kombinirati s hladnim umacima i hrskavim salatama. Pohani file piletine najbolje će se slagati uz pire krumpir ili pomfrit i kupus salatu.

U slučaju da se kuha, tada se ovaj komad mesa može dodati u razna variva ili krem juhe. Pileći file se također može poslužiti i u burgeru uz hrskave priloge i hladno/tople umake. Iako postoje mnogi recepti na temu pilećeg filea, rijetko tko naglašava kako se mora paziti tijekom njegove obrade. Meso nikada nemojte obrađivati dok ono ne pusti sve svoje sokove, jer na taj način ga isušujete i dobivate suho i gumeno meso.


Tagovi: