Kako pripremiti kelj

Kako pripremiti kelj

Kelj je namirnica koja se najčešće priprema kao varivo no postoje brojni recepti kojima se ova izuzetno zdrava namirnica može pripremati. Priprema kelja na lešo s krumpirom je vrlo brza priprema za koju vam ukuno treba manje od pola sata.

Za pripremu vam je potrebna glavica kelja, 2 veća krumpira, te za marinadu maslinovo ulje, sol, 3 režnja češnjaka, sol i papar po želji. Narežite kelj i krumpir na kockice te stavite samo krumpir u lonac s hladnom posoljenom vodom. Nakon što krumpir malo omekša u lonac s kuhanim krumpirom stavite narezane listiće kelja jer kelju treba kraće vrijeme za kuhanje nego krumpiru. Ukupno kuhanje traje 20 minuta, te nakon kuhanja procijedite oboje na cjediljci i kad se ocijedi servirajte u zdjelu. Kada se prestane pariti dodajte marinadu od sitno nasjeckanog češnjaka u maslinovom ulju, kelju i krumpiru možete dodati i još soli i papra prema želji kako volite. Sve zajedno dobro promiješajte i zgnječite kuhačom, a servitati možete uz meso ili ribu.

Složenac od kelja i batata uz mirisne kobase i dodatak sira i kiselog vrhnja sigurno će vam otvoriti apetit. Za ovaj složenac vam je potrebno pola kilograma kelja i pola kilograma batata, 50 g slanine, jaje, luk, 2 para kobasica po želji, 1 kiselo vrhnje, malo krušnih mrvica, sol, papar, ulje i 60 g sira kojeg volite.

Potrebno je narezati kelj, slaninu i batat te zajedno kuhati dok batat ne omekša, nije potrebno da se završno skuha. Nasjeckajte luk i kobasice te zajedno popržite na tavici. Protvan premažite uljem i u njega stavite skuhani kelj, batat i slaninu, te dodajte pirjane kobasice. Vrhnje umutite s jajetom te prelijte po smjesi kelja, batata, slanine i kobasa. Na vrhu posipajte krušne mrvice i naribajte sir, te dodajte još malo ulja. Složenac pecite 15 minuta na 180 stupnjeva Celzijusa, po potrebi okrećite protvan ukoliko vam pećnica ne peče ravnomjerno. Uz ovo jelo potrebna vam je još samo sezonska salata, a može i kiseli kupus ili kiseli krastavci.

Popečci od kelja u umaku od kopra je još jedna izvrsna ideja za pripremu ove hranjive namirnice. Namirnice koje trebaju da bi se napravili popečci od kelja su osim glavice kelja, 1 jaje, 2 kriške kruha, glatko brašno, krušne mrvice, 2 žlice mlijeka, ulje, sol i papar, a može i vegete. Za pripremu umaka od kopra je potrebno 20 g kopra, luk, peršin korijen s lišćem, kiselo vrhnje, sol, ulje, 80 g glatkog brašna, te povrtni temeljac.

Popečci od kelja se izrađuju na način da se kelj nareže na komadiće i skuha u posoljenoj vodi pola sata, te ga je potrebno nakon kuhanja ocijediti i osušiti. Dodati komadiće nasjeckanog kruha natopljenog mlijekom, zatim dodajte 1 jaje, krušne mrvice, sol, papar te oblikujte popečke. Popečke od kelja prije prženja uvaljajte u krušne mrvice kako bi bili hrskavi tokom prženja.

Umak koji ćete servirati uz kelj u obliku popečka ćete napravit tako da ćete narezati luk i malo ga popržiti do staklaste teksture, posipati brašna dok brašno ne dobije boju, dodati temeljac da se sve zajedno zgusne. Na kraju dodati vrhnje, sol, narezani peršin i nasjeckani kopar, te kuhati 15 tak minuta na laganoj vatri. Kod serviranja popečci se preliju umakom od kopra i može se servirati bilo koja salata po izboru.


Tagovi: