Kako pripremiti jupol za krečenje

Kako pripremiti jupol za krečenje

Jupol za krečenje i omjer vode i boje

Odlučili ste se sami upustiti u avanturu bojanja zidova, ali niste sigurni kako i koliko bi trebali razrijediti Jupol za krečenje? Jedno je sigurno, ako nedovoljno razrijedite boju tada vam se mogu stvoriti mrlje na zidu radi nemogućnosti dobrog razvlačenja boje. Boja se u pravilu ne smije razrijediti previše, ali ni premalo. Ako Jupol za krečenje razrijedite previše tada ćete zapravo dobiti veoma rijetku boju koja neće napraviti dobar premaz preko prethodne boje i ispast će nejednaka na određenim dijelovima zida. Rijetka boja vam ne može poboljšati zidove, može ih jedino dodatno narušiti.

Ako ona ostane gusta, tada dobivate drugi problem - ona se ne može lijepo nanijeti na zid. Razrjeđivanje boje za zidove je veoma ključna stavka ako želite da su vam zidovi jednako obojeni. Neovisno o tome da li koristite boju od 2,5 ili 10 litara, svaka od njih zahtijeva određenu dozu razrijeđenosti. Kako znati koliko razrijediti? U pravilu boja bi se trebala razrijediti za 15 %, dakle ako primjerice imate boju od 5 l, tada se u nju miješa 15 % vode. Dobro razrijeđene boja se bolje prima na zidove i lakše se postiže ravnomjerno bojanje.

Jupol za krečenje i priprema za krečenje

Znate kako bojanje zidova može u potpunosti transformirati unutarnji prostor, no kako se sami proces ne bi pretvorio u stresnu situaciju potrebno je ipak slijediti par osnovnih pravila. Prvi korak se odnosi na odabir dobrog tona boje i odabir kvalitetne boje. Jupol za krečenje pripada u kvalitetne boje koje se brzo suše i koje već za 30 minuta nude mogućnost stavljanja drugoga premaza. Drugi korak se odnosi na nabavku opreme za bojanje. Poželjno je da se odaberu kvalitetni kistovi ili valjci koji će lijepo i ravnomjerno nanijeti boju i koji neće ostaviti tragove ili dlake/mucice po zidu. Koliko boje vam je potrebno za krečenje?

Prije kupovine potrebno je uzeti metar u ruke i izračunati koliko boje vam je dovoljno. Standardno pravilo kaže kako jedna kanda boja pokriva od 80 do 100 m2, međutim ovo se može razlikovati ovisno od proizvođača do proizvođača. Jupol za krečenje moguće je nabaviti u manjim ili većim kantama, tako da si sami možete izračunati koliko vam je boje zapravo dovoljno. Kako pripremiti zid za krečenje? Sve rubove je potrebno oblijepiti s zaštitnim trakama, a podove bi bilo poželjno obložiti sa zaštitom kako ne bi kasnije morali ribati osušenu boju. Prije nanosa boja zidove je potrebno dobro očistiti. Ako postoje pukotine one se moraju izbrusiti i popuniti. Nakon što ste uredili zidove možete krenuti s procesom krečenja.

Jupol za krečenje i krečenje zida

Prije krečenja zidova važno je da su sve kante, valjci i kistovi suhi i čisti prije uporabe. Valjak ili kist umočite u Jupol za krečenje, višak boje maknite uz pomoć mrežice koja služi za cijeđenje boje. Kada nanašate boju na zid ona se stavlja odozgo prema dolje, zatim opet prema gore - kao slovo W. Zatim ćete prijeći valjkom s lijeva na desno. Zid se treba krečiti u dugim kao i kontinuiranim potezima. Kada se zid osuši, vidjet ćete da li ste pravilno obojili, gdje trebate popraviti i možete krenuti s nanošenjem drugog sloja. Nikada nemojte tijekom procesa krečenja otići na pauzu jer možete dobiti svije razne nijanse kako se zid suši.

Uvijek se savjetuje da se zid kreči od suhog područja prema mokrome kako bi se smanjili potezi kistom i mogući ostaci tragovi valjka. Kada nanesete boju nemojte ju previše razmazivati kako ne bi napravili mrlje ili "rupe" od boje. Kada nanosite Jupol za krečenje s valjkom ili kistom, vaši potezi moraju biti dugi i kontinuirani kako bi se boja ljepše primila i izgledala kada se osuši. Imajte na umu da jedan sloj nije dovoljan i da se uvijek stavlja još jedan sloj kako bi boja dobila svoji prvenstveni izgled. Nakon krečenja svoje kistove i valjke dobro operite i osušite, a preostalu boju dobro zatvorite.


Tagovi: