Kako pripremiti čaj od bamije

Kako pripremiti čaj od bamije

Čaj od bamije je sastavni dio tradicionalne medicine. Pogledajmo što bamiju čini tako korisnom. Bamija, poznata i kao okra, jednogodišnja je ljekovita biljka porijeklom iz Afrike. Spada u jednu od najstarijih kultiviranih biljaka. Danas se uzgaja u mnogim zemljama svijeta. Plodovi su mu zeleni i dugi, a unutra su sjemenke. Inače, sjemenke bamije se koriste u kulinarstvu ili kao lijek. Razlikujemo nekoliko vrsta bamije od kojih svaka ima svoja jedinstvena svojstva. Dok su neke vrste otpornije, druge imaju veće plodove ili specifičnu boju. Ovo je višegodišnja biljka, svake godine raste iz istog korijena, a može se uzgajati na istom mjestu i nekoliko godina. Svježu bamiju možete čuvati u hladnjaku oko sedam dana. Znate li zašto je čaj od bamije dobar za zdravlje? Cijenjena zbog svojih sjemenki, bamija je postala poznata jer ima prilično visoku razinu kalcija, kalija i vitamina. Zbog visokog sadržaja dijetalnih vlakana mnogi ga zdravstveni stručnjaci preporučuju za poboljšanje probave.

Sigurno ste čuli da čaj od bamije ima velika ljekovita svojstva. Vitamini kojima plodovi bamije obiluju su A, C, B1 i kalcij. Vrlo je vrijedna, a različiti dijelovi ove biljke sadrže obilje celuloze i lignina, sirovih vlakana, bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Sjemenke bamije bogate su vitaminom B koji štiti živčani sustav, pozitivno utječe na kognitivne funkcije i smanjuje poteškoće s koncentracijom. Ulje sjemenki bamije bogato je nezasićenim masnim kiselinama koje su važne za ljudsku prehranu. Vitamin A u bamiji učinkovito štiti mrežnicu i sprječava katarakte. Zahvaljujući vitaminu C usporava starenje i jača imunitet. Vlakna u bamiji mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola, što pridonosi zdravlju srca, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Poznato je da dodatno jača imunološki sustav, pomaže zdravlju kože i jača kosti. Učinkovita je biljka u liječenju šećerne bolesti pa se preporučuje oboljelima od šećerne bolesti. Istraživanja su pokazala da se lektin, vrsta proteina, u bamiji može boriti protiv stanica raka dojke i smanjiti njihov rast. Čaj od bamije, osobito sok od bamije, vrlo je učinkovit u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i liječenju anemije.

Kako pripremiti čaj od bamije? Sjemenke bamije mogle bi vas iznenaditi svojim blagotvornim djelovanjem. Pozitivno djeluju na plućne bolesti, poput bronhitisa i astme. Zbog visokog udjela vlakana u sebi doprinose osjećaju sitosti, što pomaže kod mršavljenja. Smatra se da sjemenke pomažu u procesu mršavljenja ako su pravilno osušene. Prvenstveno jačaju imunitet zbog izuzetno visokog sadržaja vitamina i minerala. Mogu se koristiti u liječenju poremećaja povezanih s bolovima u koljenima i artritisom. Kako se mogu koristiti sjemenke bamije? Postoji nekoliko načina kako ih koristiti. Možete ih koristiti mljevenjem, pečenjem ili sušenjem. Često se konzumiraju mljevene i dodaju u jogurt. Čaj od bamije ima niz zdravstvenih prednosti, a možete ga napraviti tako da osušene sjemenke dodate u kipuću vodu. Redovita konzumacija može spriječiti želučane probleme i probleme s gastritisom. Budući da se radi o vrlo zdravoj namirnici za sve uzraste, njegova uporaba ne predstavlja opasnost po zdravlje, ako se konzumira umjereno i pravilno. Trudnice se prije uporabe moraju posavjetovati s liječnikom o mogućim negativnim učincima na plod.


Tagovi: