Kako pripremiti bob

Kako pripremiti bob

Ova mahunarka je u Evropi nekada bila rasprostranjenija od graha i graška zajedno, a u ljudskoj prehrani se kao uzgajana biljka još u vremenu 6 000 godina prije Krista, kao najvažnija namirnica starih Grka i Rimljana, a istisnuli su je grah i kukuruz u 15 i 16 stoljeću nakon otkrića Amerike. Skoro zaboravljena namirnica bob doživljava renesansu i kako je nekada prehranjivalja stanovnike Mediterana opet se vraća na stolove običnih ljudi, ali i u biranu gastro ponudu.

Kao proljetna zelena mahunarka bob više nije samo u ponudi azijske i bliskoistočne kuhinje, vratio se na Mediteran i u Evropu na velika vrata. Sve više ljudi ga uzgaja i sve više kuhara ga unosi u svoje kulinarske specijalitete, a broj mogućih jela od boba ili kombinacija drugih namirnica s bobom je skoro jednak broju recepata od graha ili graška. Kao što su jestive mlade mahune graha i graška jestive su i mahune od boba, ali vrlo kratko vrijem, brzo otvrdnu i postanu neprobavljive.

Već je spomenuto da bobove mahune vrlo kratko vrijeme, ali to nije neki hendikep, može ga se kupiti svježeg u mahunama kad mu je sezona, ali ga morate odmah očistiti, neki proizvođači ga na tržnicama prodaju očišćenog kao i mladi grah. Možete ga zamrznuti ili kupiti smrznutog, ali ga onda prije pripreme trebate kratko prokuhati u slanoj vodi. Hoćete li spremati bob po starinski ili u nekim modernim verzijama vi odlučujete, možda stvorite i neke svoje, nove recepte.

I zeleni i zreli, suhi bob možete spremati kao grah ili grašak, leću, slanutak, možete od njega raditi juhe, salate, variva, umake, popečke, namaze, grickalice, možete ga kombinirati skoro sa svim namirnicama iz vašeg vrta i vaše kuhinje, a jedna od modernijih verzija je svijetlozeleni pesto od boba sa bosiljkom, no možete isprobati i verzije sa drugim začinskim biljkama. Za pesto od boba trebate zrna prokuhanog mladog boba, prepržene pinjole, 3 čenja češnjaka, limun, bosiljak, maslinovo ulje i sol.

Termička priprema mladog boba je poput pripreme mladog graška, obično traje od 15 minuta do sat vremena ovisno o sorti, dok priprema smrznutog boba traje od 8 - 10 minuta ako ga kuhate, a od 10 - 15 minuta ako ga pirjate. Koliko dugo se kuha mladi bob, a koliko zreli suhi ili smrznuti, važno je naglasiti da nije potrebno odmrzavanje boba, smrznutog ga ubacite ključajuću slanu vodu ili na vrelu masnoću, sa suhim zrnima je drugačije.

Zreli suhi bob je potrebno namočiti u većoj količini vode barem na sat vremena ili preko noći, kao i grah. Preporučuje se kuhanje zrelog boba u neposoljenoj vodi, posolite ga tek kad počne omekšavati kao i grah, naime ako prerano posolite vodu usporavate kuhanje. Jela s bobom se naročito preporučuju dijabetičarima i osobama koje boluju od Parkinsonove bolesti, ali ova starinska grahorica je prava vitaminska bomba korisna svima, zdravima i bolesnima, a ide uz sve, tijesto, rižu, tikvice, ribu, blitvu, meso i tako dalje.


Tagovi: