Kako pripremiti blitvu

Kako pripremiti blitvu

Ako pazite na prehranu i želite dodati svježe lisnato povrće, blitva je odlična opcija. Osim što je puna vitamina i minerala, bogata je i antioksidansima poput beta-karotena i flavonoida koji pomažu u prevenciji bolesti srca i raka, sprječavajući prerano starenje stanica. Učinkovita je i u snižavanju kolesterola i visokog krvnog tlaka, a izvrstan je izvor vitamina K. Ova zelena lisnata biljka pomoći će i u procesu mršavljenja jer ima malo kalorija, a budući da je vrlo bogata vlaknima, konzumacija pomaže kod redovitog pražnjenja crijeva. Zbog bogatstva hranjivih tvari koje sadrži ima izniman učinak na cijeli organizam. Blitva sadrži puno vode, vitamina A i C koji djeluju kao antioksidansi. Među važnim mineralima koji se nalaze u blitvi je i magnezij koji jača kosti i zube, odgovoran je za pravilan rad mišića i pomaže u održavanju zdravih crijeva. Vrlo visok udio željeza u ovom povrću čini ga idealnim za konzumaciju jer se na taj način može riješiti problem slabosti organizma uslijed anemije.

Jeste li znali da je blitva jedno od povrća koje se najbrže priprema? Osim što je puna hranjivih tvari i vitamina, može se kuhati na razne načine. Ali mnogi ljudi imaju pitanja o tome kako ga najlakše pripremiti i koliko je vremena potrebno da se savršeno skuha. Najčešći načini pripreme u prosjeku traju od 10 do 20 minuta. Prije kuhanja blitve potrebno je učiniti sljedeće: prvo je oprati i odstraniti suhi i drvenasti dio. Ako želite pripremiti blitvu u loncu, lonac napunite vodom i dodajte sol ili omiljene začine. Zatim operite i nasjeckajte blitvu i stavite je u lonac. Kuhajte na srednjoj vatri oko 10 minuta. Bez obzira na odabrani način, ako je blitva u vodi, ne zaboravite je dobro ocijediti kako biste se riješili viška vode. Ovaj način kuhanja čini ga vrlo ukusnim. Sada ovo zdravo povrće možete uvrstiti u svoje dnevne obroke. Osim toga, možete isprobati razne začine i priloge kako bi vaša jela bila što ukusnija.

Ako niste sigurni kako pripremiti blitvu da biste maksimalno iskoristili njezine hranjive tvari i okus, postoji nekoliko jednostavnih načina za to. Blitvu možete pripremiti kao salatu, zatim probati kanelone punjene blitvom ili ukusnu i zdravu krem juhu. Vrlo je jednostavna i brza za pripremu, a uvijek je možete prilagoditi svom ukusu dodavanjem drugog povrća ili sastojaka koje najviše koristite, kako biste dodatno poboljšali okus i učinili ga hranjivijim. Iako često zanemarena u prehrani zbog svoje mekane teksture ili loše pripreme, blitva može biti izvrstan izbor, poput špinata ili drugog lisnatog povrća. Kada kupujete blitvu, trebali biste birati listove koji su najsvježiji, najsvjetliji i najglađe teksture. Uvijek se preporučuje priprema i konzumacija nakon kupnje jer smrzavanjem mogu izgubiti svoja jedinstvena svojstva. Kako bi blitva zadržala hranjiva svojstva, najbolje ju je kuhati na pari. Za nasjeckane listove potrebno je samo 5 do 7 minuta, a za cijele listove oko 10 minuta. Ovo lisnato povrće može se zamrznuti, ali je potrebno prethodno odvojiti listove od peteljki i blanširati ih oko 1 minutu. Budući da će nakon toga biti znatno mekši, savršeno se može koristiti kada želite pripremiti ukusne juhe ili variva.


Tagovi: