Kako prestati biti jamac za kredit

Financije

Kako prestati biti jamac za kredit

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 01.02.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što sve trebate znati od tome kako prestati biti jamac za kredit?

Ako planirate biti jamac, određene zakonske odredbe morate znati kako bi zaštitili svoja prava. To se prvenstveno odnosi za odredbe Zakona o obveznim odnosima. Ukoliko se obrazujete o tome kako postati jamac, istodobno trebate znati i kako prestati biti jamac za kredit i kako se riješiti te ozbiljne obveze. Isto tako, kao odgovoran jamac morate znati koja je razlika između jamca platca, sudužnika, ili običnog jamstva.

Tako kao obični jamac odgovarate za obveze glavnog dužnika tek kada ono više ne može izvršavati svoje obveze, tj. kada se vjerovnik neuspješno pokušao naplatiti od glavnog dužnika. S druge strane, sudužnik ili jamac platac odgovaraju za obveze glavnog dužnika jednako kao glavni dužnik. To znači da vjerovnik može birati hoće li se naplatiti od glavnog dužnika ili sudužnika. On se može u jednom dijelu naplatiti od jednoga, a u drugom od drugoga. Sve to trebate znati prije nego što objasnimo odgovor na pitanje kako prestati biti jamac za kredit.

Evo kako prestati biti jamac za kredit

Nakon što smo objasnili osnovne pojmove o pravnom institutu jamstva, sada možemo odgovoriti na pitanje kako prestati biti jamac za kredit. Jamstvo može prestati iz nekoliko razloga i u nekoliko zakonski propisanih slučajeva. Uzimajući u obzir da je jamstvo takozvana akcesorna obveza, to znači da u svemu ovisi o obvezi glavnog dužnika. Točnije, ako iz bilo kojeg razloga prestane obveza glavnog dužnika, npr. zato jer je sklopio ništavi ugovor o kreditu, u tom trenutku prestaje obveza i jamca. Jamstvo može prestati i samostalno, bez uzročne veze s glavnim jamstvom, npr. u slučaju kada vjerovnik otpusti jamca.

To nisu jedini načini kako prestati biti jamac za kredit. Jamac možete prestati biti također u slučaju da vjerovnik odugovlači. Točnije, tomu će biti slučaj ako vjerovnik na poziv jamca ne zahtijeva ispunjenje obveze od glavnog dužnika, i to u roku od mjesec dana od kada je jamac uputio vjerovniku takav poziv. U tom slučaju će prestati jamčeva obveza.

Kako prestati biti jamac za kredit i što još morate znati?

Postoji dosta načina kako prestati biti jamac za kredit. Ako glavni dužnik umre ili iz bilo kojeg drugog razloga prestane obveza glavnog dužnika, jamčeva obveza će prestati također. Naravno, ako dužnik plati dug u cijelosti, prestati će i obveza jamca. No, postoje još neki načini za koje vjerojatno niste znali, a opisuju kako prestati biti jamac za kredit.

Tako ako npr vjerovnik svojom krivnjom izgubi založno pravo te na taj način onemogući prijelaz tog prava na jamca. Npr. ako dođe do toga da se vjerovnik mora naplatiti od jamca, jamac u tom trenutku ima pravo prema vjerovniku isticati sve prigovore koje može isticati i glavnim dužnik, npr. zastara, da dug nije dospio, da ima pravo prijeboja i tome slično. Jamac može također isticati i svoje osobne prigovore, npr. ništetnost ugovora o jamstvu itd. Na kraju, važno je znati da jamac ima jedno jako pravo protiv dužnika za čiji dug jamči, a to je pravo regresa!

Tagovi: