Kako prepoznati zlato

Zanimljivosti

Kako prepoznati zlato

Naučite kako prepoznati zlato

Stara narodna mudrost kaže: “Nije zlato sve što sja”. Naime, mnoge stvari nisu onakve kakve se čine na prvi pogled. Čak i lijepi komadi zlatnog nakita mnogo puta mogu biti samo dobra imitacija. Zlato se dugo koristilo za izradu nakita i drugih predmeta. Budući da je zlato vrlo fleksibilno, često se izrađuje s drugim metalima, što mu daje tvrdoću. Ako ste se ikada zapitali kako prepoznati zlato, odnosno nakit koji imate kod kuće, postoji nekoliko učinkovitih metoda kojima to možete provjeriti. Prvo potražite oznaku koja određuje čistoću nakita.

Kako bi se nakit smatrao zlatnim, potrebno je uzeti u obzir standardne mjere. Komadi nakita od 18k su 75% čistoće, smatraju se iznimno kvalitetnim, dok je nakit od 14k prilično čest na europskom tržištu. Nakit od 10k ili manje nije zlato jer sadrži puno drugih metala. Kada postoji dilema kako prepoznati zlato, preporuča se koristiti razne tehnike, a ne samo vidjeti od čega je izrađen vaš nakit.

Kako prepoznati zlato uz pomoć jednostavnih metoda

Vjerojatno vas zanima kako prepoznati zlato uz pomoć jednostavnih metoda. Pokušajte s magnetskim testom. Za uspješan test morate koristiti jak magnet. Budući da je zlato plemeniti metal, magnet ga neće privući. Ako se nakit lijepi za magnet, onda nije zlato. Metoda limuna je najjednostavnija i pomoći će vam da saznate je li vanjski sastav zlatan. Ali neće otkriti svoju unutarnju leguru. Postupak koji treba slijediti je jednostavan i brz. Iscijedite limunov sok na zlatni nakit koji želite provjeriti, očistite i obrišite bijelom pamučnom krpom. Ako na tkanini postoji tamni trag, to je znak da zlato nije čisto.

Soda bikarbona osim što se koristi za čišćenje vašeg zlatnog nakita pomaže vam otkriti je li nakit koji imate izrađen od čistog zlata ili je izrađen od drugih metala. Metoda je vrlo jednostavna. Pomiješajte sodu bikarbonu s nekoliko kapi limuna i ovom smjesom istrljajte nakit. Zatim očistite i osušite nakit bijelom krpom. Ako tkanina ostane bijela, riječ je o pravom zlatu. Iako je ovo vrlo jednostavna i učinkovita metoda kako prepoznati zlato, još uvijek ne može potvrditi njegov stvarni sastav.

Kako prepoznati zlato kod kuće

Kako prepoznati zlato i razlikovati ga od imitacije? Ako to želite provjeriti kod kuće, morate slijediti nekoliko koraka. Zlato ne reagira s većinom kiselina i u ovom slučaju ocat djeluje kao idealan izbor za prepoznavanje originalnosti zlatnog nakita. Ali budite oprezni, jer ako nakit nije zlatan, samo premazan ili ima leguru bez postotka čistog zlata, ocat može ostaviti mrlje na nakitu.

Prvo stavite komad zlatnog nakita u čašu s malo bijelog octa i ostavite da odstoji 15 minuta. Kad izvadite nakit iz čaše, ako se sjaji, onda je pravo zlato. Ako ne, nakit će promijeniti boju jer reagira na kiselinu. Stoga se ovaj test ne preporučuje ako niste sigurni u sastav svog nakita jer ga možete oštetiti. Drugi način kako prepoznati zlato je pažljiv zagriz. Što je čvršći trag ugriza, to je veća čistoća zlata. No, ne treba zaboraviti da ovaj test nije potpuno pouzdan jer je ponekad nakit samo pozlaćen, što može dovesti do pogrešnog zaključka. Ako nemate vremena provjeriti određenim metodama, uvijek možete otići u zlatarnicu.

Tagovi: