Kako prepoznati vodene kozice

Ljepota i zdravlje

Kako prepoznati vodene kozice

Kako prepoznati vodene kozice (varičele)

Kako prepoznati vodene kozice (varičele)? Vodene kozice uzrokuje virus varicella zoster koji pripada skupini herpes virusa. Klasificira se kao vrlo zarazna bolest koja najčešće pogađa djecu u dobi od 3 mjeseca do 10 godina. Može se pojaviti i kod osjetljivih osoba sa slabim imunitetom i osoba koje nisu cijepljene. U većini slučajeva bolest nema ozbiljnih posljedica. Izaziva osip na koži u obliku malih crvenih vodenih mjehurića koji jako svrbe. Ti se mjehurići pojavljuju na koži po cijelom tijelu, a temperatura u prosjeku traje četiri dana.

Najčešći oblik infekcije je kontaktom virusne čestice prisutne tijekom kihanja, kašljanja i izravnog kontakta s tekućinom u mjehurićima. Manje je vjerojatno da će se prenijeti kontaktom s predmetom koji koristi bolesna osoba. Čak i prije pojave simptoma, zaražena osoba može prenijeti bolest na druge. Javlja se tijekom proljetne i zimske sezone i smatra se endemskom bolešću. Reaktivacija se događa u situacijama kada, primjerice, imunitet osobe slabi s godinama. Znati kako prepoznati vodene kozice ključno je za prevenciju i liječenje.

Kako prepoznati vodene kozice kod djece i odraslih

Kada virus uđe u dišni sustav, prvi simptomi bolesti pojavljuju se dva dana prije karakterističnog osipa. Kako prepoznati vodene kozice kod djece i odraslih? Glavni simptomi vodenih kozica su: groznica, malaksalost, svrbež, glavobolja, bolovi u trbuhu, gubitak apetita, nelagoda. Pojava osipa na koži počinje nakon razdoblja inkubacije i traje između 9 i 21 dan. Vrlo brzo se razviju u mjehuriće s tekućim sadržajem koji stvaraju rane. Kada svrbe onda postoji mogućnost nastanka ožiljaka ako se inficiraju. Ovi mjehurići pucaju i tvore koru u procesu zacjeljivanja.

Mjehurići se najčešće prvo pojavljuju na licu, glavi i trbuhu, a potom se šire na ostatak tijela, što je jedan od načina kako prepoznati vodene kozice. Ponekad se mogu pojaviti unutar usana i na genitalijama. Prije nego što nestane, osip obično traje pet dana. Djeca mogu imati od 250 do 500 plikova, a ponekad i samo nekoliko. Vodene kozice mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije ako se ne liječe ili kada osoba ima slab imunitet. Kod svake desete osobe virus se može reaktivirati što dovodi do herpes zoster u odrasloj dobi, infekcije trudnica, infekcije novorođenčadi ako majka nije primila cjepivo, Reyeovog sindroma, sekundarnih infekcija, upale pluća, encefalitisa.

Kako prepoznati vodene kozice i koji je tretman liječenja?

Kako prepoznati vodene kozice i koji je tretman? Za ispravnu dijagnozu liječniku specijalistu je potreban jednostavan pregled i promatranje simptoma, osobito kada je prisutan osip na koži. Kada postoje nedoumice, provode se dodatne pretrage krvi i prikupljanje tekućine iz mjehurića. Liječenje vodenih kozica provodi se liječničkim preporukama za ublažavanje neugodnih simptoma. U pravilu se pripisuju antipiretici, a prisutna je i primjena antihistaminika. Odrasli i osobe starije od 12 godina dobivaju posebne lijekove jer su komplikacije bolesti u tim skupinama puno veće.

Nakon infekcije, osoba mora ostati kod kuće, podalje od kontakta s drugima i pričekati da lezije zacijele, a tek onda nastaviti s uobičajenim aktivnostima. Kako prepoznati vodene kozice i spriječiti ih? Budući da se radi o virusnoj bolesti, najbolja prevencija je cjepivo. Preporuča se cijepljenje djece starije od 12 mjeseci. Također, adolescenti i odrasli koji nisu oboljeli od vodenih kozica trebaju se cijepiti. Budući da je infekcija odraslih teža i postoji mogućnost prijenosa virusa s majke na fetus, važno je cijepljenje prije trudnoće.

Tagovi: