Kako prepoznati unutarnje krvarenje

Kako prepoznati unutarnje krvarenje

Kako prepoznati unutarnje krvarenje koji su simptomi

Obzirom da unutarnje krvarenje može nastati bilo gdje kod ozljeda i trauma prilikom prometnih nesreća ozljeda na radu sportskih ozljeda i ozljeda u prirodi, a mogu se pojaviti u trbušnoj šupljini, plućima, probavnom traktu, ili tkivima oko kostiju koje su slomljene, važno je znati kako prepoznati unutarnje krvarenje koji su simptomi. Laici ne mogu zaustaviti unutarnje krvarenje, pa čim simptomi ukazuju na takvo krvarenje ozlijeđenu osobu treba što brže prebaciti u najbližu bolnicu u stručne ruke liječnika.

Kako prepoznati unutarnje krvarenje i nije teško ako ozlijeđena osoba ima jaku bol u glavi, šum u ušima, mučnina, povraćanje, omaglicu, problemi s vidom, ubrzano disanje kratkim udasima, hiperventilacija, bol pri pokretima, bol u prsima ili ramenima, trnci u rukama i nogama, a u težim slučajevima krvarenja ozlijeđena osoba može pasti u stanje šoka. Svako unutarnje krvarenje od ozljeda može biti potencijalno opasno po život i zato je nužno što hitnije dovesti ozlijeđenu osobu u bolnicu.

Kako prepoznati unutarnje krvarenje kada nema vidljive ozljede

Kod unutarnjih krvarenja koja nemaju nikakvih vanjskih i vidljivih uzroka, prepoznatljivi simptomi se u početku ne moraju pojaviti. Kako prepoznati unutarnje krvarenje kada nema vidljive ozljede, krvarenje zbog bolesti unutarnjih organa, kao što je krvarenje zbog pucanja čira na želucu, perforacija crijeva ili na nekom drugom organu. Obično je prisutna jaka bol u organu koji krvari, a ostali simptomi će se javljati postupno, ovisno o tomo koliko vam treba da s bolesnikom stignete do bolnice.

Kako prepoznati unutarnje krvarenje ako se pojavi kao teška nuspojava nekog lijeka, obično brzo nastupi mučnina i povraćanje u kojem se mogu pokazati tragovi krvi ili se krv pokaže u urinu ili stolici. Takva krvarenja se znaju dogoditi kod predoziranja lijekovima za razrjeđivanje krvi, ali se brzo pokažu modrice po koži što je prepoznatljiv simptom predoziranja. Unutarnja krvarenja se najčešće otkriju iskašljavanjem ili povraćanjem krvi, ali se krv od takvih krvarenja može pokazati na svim tjelesnim otvorima, ovisno o mjestu i intenzitetu krvarenja.

Kako prepoznati unutarnje krvarenje i gdje se sve može pojaviti

Svako unutarnje krvarenje može biti opasno po život, a kako prepoznati unutarnje krvarenje i gdje se sve može pojaviti, ako bolesnik iskašljava svijetlu i pjenušavu krv, ima krvarenje u plućima. Ako pacijent povraća tamnocrvenu ili crnu krv, krvarenje vjerojatno u jednjaku, želucu ili dvanaestercu, a i stolica će biti crna. Općenito krvarenja iz bilo kojeg dijela probavnog trakta, pa i bilo kojeg dijela crijeva, rezultira kao katran crnom stolicom i trebate se javiti u bolnicu.

Kako prepoznati unutarnje krvarenje ako je iz debelog crijeva (hemoroidi, rak debelog crijeva), krv će biti crvena i stolica će biti krvavo crvena. Krvarenja u bubregu ili mokraćnom mjehuru se prepoznaju po crvenoj mokraći. Međutim, krvarenje u trbušnu ili prsnu šupljinu, kao ni krvarenja u tkivima i mišićima ne izlaze na tjelesne otvore i tu vanjski simptomi, bol, otežano disanje i opća slabost pokazuju da se nešto opasno događa u tijelu bolesnika kojega treba hitno voziti u bolnicu.


Tagovi: