Kako prepoznati tumor na mozgu

Kako prepoznati tumor na mozgu

Kako prepoznati tumor na mozgu kod odraslih

Što je tumor na mozgu? Kako prepoznati tumor na mozgu i na koje simptome treba paziti? Tumor mozga je abnormalni rast stanica unutar lubanje koji dovodi do oštećenja zdravih moždanih stanica. Tumori mozga mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi. Poznato je da se tumori dijele na benigne i maligne. Dobroćudni tumor je manje agresivan i sporije raste, dok maligni pokazuje brži rast. Obje vrste tumora mogu dovesti do oštećenja normalnog funkcioniranja živčanog sustava. Postoje regije u mozgu gdje uklanjanje benignog tumora može uzrokovati ozbiljna i teška oštećenja. Da bismo razumjeli kako prepoznati tumor na mozgu, treba reći da on može potjecati iz moždanog tkiva, moždane opne ili kostiju lubanje. Budući da su neki simptomi tumora na mozgu ponekad slični određenim bolestima, način prepoznavanja tumora mozga moguć je samo uz specifičnu i vrlo detaljnu analizu. Treba napomenuti da što se tumor prije otkrije, to će manje posljedice biti za pacijenta i veće šanse za izlječenje.

Kako prepoznati tumor na mozgu - simptomi

Uzrok tumora na mozgu predmet je mnogih studija. Poznato je da je veliki faktor rizika starost, slab imunitet, izloženost kemikalijama. Kod tumora mozga mogući su nespecifični simptomi, kao što su promjene u pamćenju, koje se često ne mogu otkriti dok tumor ne naraste, što smanjuje vjerojatnost uspješnog liječenja. Ovisno o vrsti, veličini i brzini rasta, tumori utječu na funkciju i uzrokuju niz simptoma. Pojava epileptičkih napadaja uvijek je znak upozorenja kako prepoznati tumor na mozgu. Ako osoba nikada nije imala epileptički napadaj ili joj nije dijagnosticirana epilepsija, treba posvetiti više pažnje. Jaka glavobolja jedan je od najčešćih simptoma tumora mozga. To je drugačija bol od uobičajene glavobolje. Obično počinje kao blaga bol koja postaje intenzivnija nakon tjedan dana. Bol se obično javlja u istoj regiji. Gubitak neurološke funkcije također je jedan od simptoma kako prepoznati tumor na mozgu. Nedostatak koncentracije usko je povezan s neurološkim funkcijama, odnosno njihovim gubitkom. Ovisno o zahvaćenom području mozga, intelektualni kapacitet osobe može biti ugrožen, što se ogleda u poteškoćama u razumijevanju, računanju, pisanju, čitanju i prepoznavanju drugih ljudi.

Kako prepoznati tumor na mozgu - dijagnoza i liječenje

Kako prepoznati tumor na mozgu i koji su tretmani? Kao što je navedeno, tumor na mozgu nastaje kada abnormalne stanice počnu rasti u moždanom tkivu. S ovim abnormalnim rastom, tijekom vremena, ovisno o regiji u kojoj se nalazi, dolazi do gubitka neurološke funkcije. Najčešći su gubitak snage, poteškoće u govoru, promjene sluha bolesnika, zamagljen vid. To mogu biti znakovi kako prepoznati tumor na mozgu, osobito ako je prisutno više od jednog od gore navedenih pokazatelja. Promjene u ponašanju također su među simptomima. Kod ljudi se mogu uočiti promjene u osjećaju emocija, u međuljudskim odnosima, često se javljaju nervoza, apatija i tjeskoba. Ako se otkrije u najranijim fazama, veća je vjerojatnost da će se najbolji alternativni tretman pronaći uz odgovarajuće oblike liječenja. Rana dijagnoza postavlja se pregledom simptoma, laboratorijskim analizama i slikovnim pretragama. Danas se, zahvaljujući dostupnoj tehnologiji, dijagnoza tumora mozga postavlja magnetskom rezonancijom (MRI) i kompjutoriziranom tomografijom (CT), što daje visoku stopu točnosti. Važno je potražiti liječničku pomoć čim se otkriju prvi znakovi. Liječenje tumora mozga ovisi o vrsti i mjestu, ovisno o medicinskoj procjeni, preporuča se kirurško uklanjanje tumora, radioterapija, au nekim slučajevima i lijekovi.


Tagovi: