Kako prepoznati pravi med

Hrana i piće

Kako prepoznati pravi med

Kako prepoznati pravi med

Da bi znali kako prepoznati pravi med, morate znati nekoliko osnovnih stvari vezanih uz med. Prije svega upoznajte zakone o čistoći meda u svojoj regiji. Neke zemlje ili regionalne vlade izdaju standarde za med koji zahtijevaju spominjanje dodanih tvari. Drugi nemaju zakone koji se odnose na čistoću meda, ali mogu objaviti dobrovoljne smjernice bez mogućnosti njihove provedbe.

Pokušajte pronaći zakone o čistoći meda u svom području kako biste znali kolika je vjerodostojnost naljepnice na medu u vašoj lokalnoj trgovini. Svaki proizvod koji se u Europskoj uniji prodaje kao med mora prema zakonu biti bez dodataka, uključujući antibiotike koji se koriste za liječenje pčela od bolesti.

Svaki med s nedostacima koji ozbiljno utječu na okus mora se prodavati kao “pekarski med” namijenjen za upotrebu u prerađenoj hrani. Kako prepoznati pravi med možete i provjerom naljepnice, ali nemojte to uzeti zdravo za gotovo. Provjerite naziv marke ili logotip pored popisa sastojaka kako biste provjerili ima li “aditiva” ili “dodanih aroma”. Čisti med trebao bi imati samo jedan sastojak, a to je med. Međutim, čak i ako nema drugih sastojaka na popisu, proizvođač možda ne govori istinu.

Kako prepoznati pravi med uz pomoć kućnih testova

Postoji nekoliko kućnih testova kako prepoznati pravi med. No, morate znati da ti testovi nisu 100% točni. Jedan od testova podrazumijeva stavljanje žlice tekućeg meda u toplu vodu. Dodajte žlicu meda u čašu tople vode, miješajući polako. Ako se med pomiješao s određenim vrstama šećernog sirupa, otopit će se u vodi. Većina čistih vrsta meda, a nažalost i neki falsificirani med, slijepit će se i potonuti kao čvrsta gruda, ili ostati zaglavljeni kao gruda na žlici.

Čisti med se prodaje i u kremastom obliku koji je ravnomjerno kristaliziran ili u čvrstom obliku sača. Slijedeći način provjere je da se zapali vata ili fitilj od svijeća koje ste prethodno umočili u med. Ovim postupkom se samo provjerava ima li dodane vode u med, jer dodatak vode sprečava da med izgori. Umočite vatu ili štapić svijeće u malo meda i otresite višak. Ako zapalite vatu ili fitilj, te ako lako gori, vjerojatno nema dodane vode, a ako ne gori, onda je možda dodana voda.

Oba načina vam mogu pomoći oko toga kako prepoznati pravi med, ali trebate znati, kao što je već navedeno, da oni nisu 100 % pouzdani.

Savjeti vezani uz to kako prepoznati pravi med

Postoji nekoliko savjeta vezanih uz to kako prepoznati pravi med. Ukoliko budete slijedili ove savjete imati ćete veće šanse da kupite pravi med. Trebali bi znati da je vjerojatnije da će med kupljen na poljoprivrednoj tržnici ili od lokalnog pčelara biti pravi. Isto tako, vjerojatnije je da će saće biti čišće jer se uzimaju izravno iz košnice.

Međutim, budite oprezni jer neki pčelari hrane svoje pčele umjetnim šećerom ili sirupom, zbog čega mogu proizvesti falsificirani med izravno u saću. Ako je med kristaliziran možete biti sigurni da je pravi med. Činjenica je da se neki uobičajeni dodaci, poput šećera možda neće pravilno kristalizirati. Međutim, i to nije uvijek pouzdan podatak.

Znanstvenici koji analiziraju med koriste spektrometar mase za odvajanje molekula u medu, otkrivajući različite vrste (izotope) molekula ugljika povezane s različitim šećerima u procesu koji se naziva analiza stabilnog omjera izotopa. Čak i tada neki dodani sirupi mogu ostati neotkriveni. Postoji veliki broj načina i savjeta vezanih uz to kako prepoznati pravi med, ali najsigurniji ćete biti da konzumirate pravi med, ako ga kupujete od pčelara za kojeg znate kako hrani i uzgaja svoje pčele.
Tagovi: