Kako prepoznati bruh

Ljepota i zdravlje

Kako prepoznati bruh

Što je bruh i kako prepoznati bruh

Kila ili bruh je abnormalni izlaz tkiva ili organa, poput crijeva, kroz stijenku šupljine u kojoj se normalno nalazi. Bruh dolazi u nekoliko vrsta. Najčešće zahvaća trbuh, posebno prepone. Druge vrste kile uključuju hijatusne, incizijske i pupčane kile. Simptomi koji ukazuju na bruh uključuju bol ​​ili nelagodu, osobito pri kašljanju, tjelovježbi ili odlasku u kupaonicu.

Često se tijekom dana pogoršava, ali zna doći do olakšanja simptoma u ležećem položaju. Može se pojaviti ispupčeno područje koje postaje veće pri spuštanju. Bruh u području prepona se javlja češće s desne nego s lijeve strane. Glavna briga je tzv. davljenje, situacija kada je dotok krvi u dio crijeva blokiran. To obično uzrokuje jaku bol i osjetljivost u tom području. Hijatusne ili hijatalne kile često rezultiraju žgaravicom, ali mogu uzrokovati i bol u prsima ili bol tijekom jela.

Čimbenici koju mogu uzrokovati nastanak bruha uključuju: pušenje, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest, pretilost, trudnoću, peritonealnu dijalizu, kolagensku vaskularnu bolest i prethodnu otvorenu apendektomiju. Kako bi se pravovremeno reagiralo, trebate znati kako prepoznati bruh. Pročitajte nastavak ovog teksta i saznajte kako prepoznati bruh.

Kako prepoznati bruh?

Prije nego saznate kako prepoznati bruh, važno je shvatiti da i muškarci i žene mogu razviti bruh. Ljudi često vjeruju da ih dobivaju samo muškarci, jer iz anatomskih razloga oni imaju veći rizik. No, žene svakako mogu imati bruh. Mnogi stručnjaci slažu se da su žene vjerojatno nedovoljno dijagnosticirane za ovo stanje jer imaju različite simptome od muškaraca.

Žene možda nemaju vidljivo ispupčenje. Ako simptomi ukazuju na mogući bruh, ali vaš liječnik to ne može potvrditi pregledom, MRI može pružiti konačne dokaze. Muškarci imaju drugačije simptome: kod muškaraca se vidi izbočina ili osjeti na dodit, bol na području izbočine ili osjećaj pritiska. Također osjećaj povlačenja skrotuma oko testisa, a bol se može pogoršavati tokom aktivnosti tijela, naročito ako se diže teški teret, gura ili napreže.

Kod žena su slični simptomi, međutim nema izbočina, ali bol ili čak oštra bol je prisutna, kao i osjećaj pečenja. I u žena se može pojaviti u nekim slučajevima izbočina na mjestu hernije, i također nelagoda i bol se uvećavaju kod aktivnosti tijela. Sada kada znate kako prepoznati bruh, trebate znati kako i liječiti bruh.

Kako prepoznati bruh i kako liječiti bruh

Kao što je važno znati kako prepoznati bruh, važno je znati i kako liječiti bruh. Prije svega, važno je prepoznati znakove bruha i posjetiti liječnika ako sumnjate da ga imate. Neliječeni bruh neće nestati sama od sebe. Vaš liječnik može procijeniti vaš bruh i odrediti kako se najbolje može liječiti. Bruh može uzrokovati komplikacije opasne po život.

Važno je da potražite hitnu pomoć ako osjetite simptome poput mučnine ili povraćanja, groznice ili iznenadne boli. Rana medicinska skrb i promjene načina života mogu umanjiti simptome. Međutim, operacija je jedini način za učinkovito liječenje bruha. Dostupne su različite vrste operacija za popravak bruha, a vaš kirurg može vam savjetovati koja od njih odgovara vašem stanju.

Prognoza operacije za uklanjanje bruha općenito je vrlo dobra, ali može ovisiti o prirodi bruha, vašim simptomima i općem zdravlju. U nekim slučajevima, bruh se može ponoviti nakon operacije. Sada kada ste naučili sve o bruhu pa i to kako prepoznati bruh, pažljivo promatrajte da li imate koji od simptoma.

Tagovi: