Kako prepoznati bipolarni poremećaj

Ljepota i zdravlje

Kako prepoznati bipolarni poremećaj

Kako prepoznati bipolarni poremećaj i što je on?

Bipolarni poremećaj možemo opisati kao poremećaj u raspoloženju koji je karakteriziran radi izmjena epizoda manije, hipomanije kao i depresije. Ono uglavnom utječe na samo raspoloženje osobe, ali isto tako ima utjecaj na energiju, aktivnost, spavanje, i ponašanje oboljele osobe. Bipolarni poremećaj je prije bio poznati kao manična depresija. Kako prepoznati bipolarni poremećaj? Naveli smo kako navedeni poremećaj spada u skupinu poremećaja ponašanja, a on se može primijetiti po određenim simptomima. Poremećaje raspoloženja gledamo po promjenama koje nastaju na psihičkim i fizičkim funkcijama oboljele osobe.

Naše raspoloženje možemo opisati kao unutarnje emocionalno stanje, a ono isto tako može varirati od sretnog do tužnog. Zdrave osobe mogu bez problema kontrolirati svoje emocije i isto tako držati ih pod kontrolom. Kod bipolarnog poremećaja osoba nema kontrolu nad svojim emocijama, što rezultira epizodama manije kao i depresije. Kako prepoznati bipolarni poremećaj?

Navedeno stanje najčešće krene s depresivnom epizodom kod osobe. Manične epizode krenu nakon i isto tako obično krenu naglo i u prosjeku traju do 3 mjeseca, dok depresija od 6 do 10 mjeseci. Depresivna epizoda kod osobe se razvija nekoliko dana, pa čak i tjedana. Osoba pokazuje izražene znakove tjeskobe, bespomoćnosti, krivnje. Javlja se isto tako strah od sadašnjosti kao i budućnosti, dolazi do gubitka interesa za određene stvari i nestaje sposobnost uživanja.

Kako prepoznati bipolarni poremećaj i koji su njegovi najčešći simptomi?

Važno je naglasiti kako ne postoji samo jedan oblik navedenog poremećaja, tako se simptomi kao i njihova ozbiljnost razlikuju od osobe do osobe. Kako prepoznati bipolarni poremećaj? Sva stanja navedenog poremećaja nose manične kao i depresivne epizode koje uzrokuju probleme u svakodnevnom životu oboljele osobe. Raspoloženje ovisi o trajanju epizoda, a sami simptomi su prisutni gotovo svaki dan. Simptomi se isto tako mogu mijenjati kroz vrijeme poremećaja, primjerice kao tijekom sezone. Uz navedene poremećaje u raspoloženju, može se javiti i anksioznost.

Neki od najčešćih simptoma depresije kao i manije koja se pojavljuje u bipolarnom poremećaju su: Tuga, bezvoljnost, pesimizam, gubitak interesa, gubitak energije, problemi s koncentracijom i pamćenjem, promjene u apetitu i spavanju, suicidalne misli. Isto tako umjesto gubitka apetita i gubljenje kilaže može doći do porasta apetita i nakupljanja kilograma. I dok je relativno lagano odgovoriti na pitanje kako prepoznati bipolarni poremećaj, teže je odgovoriti na pitanje kako pomoći osobi koja pati od njega.

Kako prepoznati bipolarni poremećaj i kako se on liječi?

Temelji liječenja kod bipolarnog poremećaja su svakako lijekovi. Danas postoji široka paleta lijekova koji mogu promijeniti raspoloženje osobe. Lijekovi se prepisuju individualno i prema potrebama liječenja pacijenta, dok se u obzir uzima njegovo aktualno psihičko stanje, kao i suradnju. Rijetki su oblici kada pacijenti moraju završiti na bolničkom liječenju, jer se stanje težih oblika poremećaja smanjuje. Sada kada znamo kako prepoznati bipolarni poremećaj, moramo znati koji su i primjenjivi načini liječenja. Osim raznih lijekova koji se prepisuju sukladno o stanju i težini poremećaja, ostali oblici liječenja mogu biti psihoterapija i educiranje pacijenata o njihovom stanju.

Isto tako navedeno stanje se može liječiti i kognitivnom bihevioralnom terapijom kao i obiteljskom terapijom. Uz adekvatno propisano liječenje postepeno se produljuje razdoblje stabilnog ponašanja, što dovodi do smanjenja depresivnih i maničnih epizoda. Pravilno odabranom terapijom pacijentu se može vratiti kvaliteta života i redovna socijalna funkcionalnost. Odgovor na kako prepoznati bipolarni poremećaj je često preokret u ponašanju osobe, osobito onda kada se osoba krene povlačiti u sebe i kada depresija postaje sve vidljivija.

Tagovi: