Kako prepoznati artritis

Hondrostrong - krema za borbu protiv bolova

Bolovi kod artritisa, u zglobovima, kod artroze
  • Učinkovito obnavlja oštećeno hrskavično tkivo
  • Uklanja bol, oticanje i obamrlost zglobova
  • Vraća pokretljivost udovima
Kako prepoznati artritis

Kako prepoznati artritis - reumatsku bolest zglobova

Što je artritis? Koji su simptomi? Kako prepoznati artritis? Bolovi u zglobovima, posebno u šakama, stopalima i koljenima, česti su kod velikog broja ljudi. Ovo stanje je uzrokovano upalom zglobova koja se naziva artritis. Reumatoidni artritis je kronična autoimuna bolest. Imunološki sustav proizvodi antitijela koja napadaju zdrave stanice i uzrokuju bolove u zglobovima. U nekim slučajevima, reumatoidni artritis može utjecati na srce, pluća i kožu. Pogađa žene dvostruko više nego muškarce i obično se javlja u dobi od 30 do 40 godina. Iako se simptomi artritisa mogu javiti u oba spola, bez obzira na dob, češći su u osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Da biste znali kako prepoznati artritis, morate uzeti u obzir da je to manifestacija raznih bolesti. Artritis nastaje kada dođe do upale intraartikularnog tkiva, odnosno membrane koja prekriva zglobove. Reumatoidni artritis je promjenjiv jer uzrokuje velika oštećenja zglobova i kostiju. Liječenje artritisa usmjereno je na ublažavanje simptoma bolesti i poboljšanje funkcije.

Kako prepoznati artritis - simptomi

Da biste znali kako prepoznati artritis, morate uzeti u obzir da je to manifestacija raznih bolesti. Artritis nastaje kada dođe do upale intraartikularnog tkiva, odnosno membrane koja prekriva zglobove. Reumatoidni artritis je promjenjiv jer uzrokuje velika oštećenja zglobova i kostiju. Artritis definira bol i ukočenost pri pomicanju zgloba. U prisutnosti upale većeg ili manjeg intenziteta razlikujemo upalni artritis i artrozu. Ako osoba ima bol u rukama, kako prepoznati radi li se o artritisu ili artrozi? Kako bismo znali prepoznati artritis, važno je naglasiti da ova bolest podrazumijeva upalu sinusne membrane gdje dolazi do brzog napredovanja erozivnih lezija kostiju. Općenito, artritis uzrokuje velika oštećenja i deformacije zglobova ako se ne liječi na vrijeme. Dva glavna elementa su bol u mirovanju i jaka jutarnja ukočenost. Uobičajeno je da ovo stanje uzrokuje jaku ukočenost zahvaćenog zgloba, koja može trajati više od sat vremena. Među ostalim znakovima i simptomima koji pokazuju kako prepoznati artritis su oteklina zgloba zbog zadebljanja sinovijalne membrane, zatim natečeni zglob meke konzistencije. Za razliku od osteoartritisa, kod artritisa su zglobovi vrući. Crvenilo se rijetko može pojaviti. Budući da simptomi mogu zahvatiti sve zglobove, važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se odredio najbolji tretman i spriječila daljnja deformacija zglobova.

Kako prepoznati artritis i pristupiti adekvatnom liječenju

Kako prepoznati artritis? Jesu li artritis i osteoartritis ista bolest? Artritis je pojam koji se koristi za bolest koja uzrokuje upalu zglobova i nastaje zbog starenja, kao posljedica promjena u imunološkom sustavu, traume ili određenih infekcija. Osteoartritis je vrsta artritisa u kojoj se hrskavica istroši, uzrokujući trenje između zglobova. U nekim slučajevima mogu se pojaviti bol, oteklina i ukočenost. Na temelju tih razlika znamo prepoznati artritis. Osim lijekova na recept i promjena načina života također se preporučuje izbjegavanje velikih fizičkih napora. Prehrana osoba s artritisom mora se temeljiti na hrani koja ima protuupalna svojstva, poput orašastih plodova i ribe. Također je poželjno jesti hranu bogatu vitaminom C. Treba imati na umu da prekomjerna tjelesna težina opterećuje zglobove pa je važno pridržavati se zdrave prehrane koja smanjuje neugodne simptome bolesti i njezino daljnje napredovanje. Istraživanja su pokazala da osobe s artritisom imaju nisku razinu vitamina D, pa se prehrana mora obogatiti mlijekom, jajima i masnom ribom. Uz određeno znanje o tome kako prepoznati artritis, većina se problema može spriječiti i na odgovarajući način liječiti.


Tagovi:

Hondrostrong - krema za borbu protiv bolova

Bolovi kod artritisa, u zglobovima, kod artroze
  • Učinkovito obnavlja oštećeno hrskavično tkivo
  • Uklanja bol, oticanje i obamrlost zglobova
  • Vraća pokretljivost udovima