Kako pravilno održavati kontaktne leće

Kako pravilno održavati kontaktne leće

Kako se pravilno održavaju kontaktne leće?

I dok su materijali kontaktnih leća svakako napredovali kroz godine, te je njihovo nošenje gotovo bezbrižno, ipak je i dalje važno pridržavati se osnovnih pravila o higijeni kako ne bi nastupile razne infekcije oka. Održavanje kontaktnih leća danas je lakše nego ikada prije, a sve zahvaljujući takozvanim All in one otopinama koje omogućuju pravilno održavanje. Kako se pravilno održavaju kontaktne leće? Osnove u pravilnom održavanju kontaktnih leća su sljedeće: Uvijek prvo temeljito operite te osušite ruke prije rukovanja s lećama.

Pažljivo prema uputama vašeg optometrista izvadite iz očiju kontaktne leće. Na leće sada stavite par kapi preporučene otopine i dobro istrljajte njihovu površinu par sekundi. Sada isperite leće uz pomoć tekućine kako bi se u potpunosti uklonile sve moguće naslage. Leće stavite u njihovu kutijicu koja je napunjena s istom otopinom. Navedeno ćete napraviti prije odlaska na spavanje kako bi se leće namakale od 4 do 6 sati. Sljedeći dan leće izvadite iz kutije i stavite u oči, dok ćete ostatak tekućine proliti i kutijicu oprati.

Zašto se kontaktne leće moraju njegovati?

Kontaktne leće na sebe navlače naslage masti i bjelančevina koje mogu biti povoljno leglo za bakterije. Radi navedenog leće je potrebno svakodnevno dobro očistiti kako ne bi došlo do razvoja mikroba. Kontaktne leće poželjno je čistiti jedino s tekućinom koju vam je preporučio vaš specijalist za oči. Čišćenje te ispiranje je nužno kako bi se uklonila sluz, sekret te naslage koje nastaju tijekom procesa nošenja. Imajte na umu kako posebno određene otopine nije moguće zamijeniti sa drugim sredstvima.

Otopina za leće sadrži posebno sterilan sastav koji se ne može nadomjestiti. Uz navedeno, otopina dezinficira, hidratizira te čuva leće. Ono na što morate pripaziti je kako ne bi meke leće tretirali s tekućinom za tvrde leće. Ovo su još neka pravila vezana za čuvanje leća: Tekućinu za održavanje potrebno je potrošiti do isteka roka. Nikada nemojte svoje leće čuvati samo u fiziološkoj otopini, jer ona ne štiti od kontaminacije. Leće nikada nemojte pokušavati ovlaživati s drugačijim metodama, već isključivo samo s otopinom. Nikada nemojte ispirati leće pod mlazom vodovodne vode kako ne bi riskirali oštećenje leće ili oka.

Koliko često se kontaktne leće moraju čistiti?

Ako nosite kontaktne leće, tada ih je potrebno svakodnevno pravilno čistiti. One bi u svojoj kutijici s tekućinom trebale odstajati minimalno 6 sati, najbolje preko noći dok spavate. Kada ih vadite iz tekućine i prije nego ih stavite u oči, potrebno je vidjeti da li je tekućina u potpunosti neutralizirana - što znači da ne smije imati mjehurića. Leće stavljajte isključivo prema uputama koje ste dobili od svojeg optometrista. Nakon što ste stavili svoje kontaktne leće potrebno je proliti ostatak tekućine.

Briga o kutijici leća također je nužna kako ne bi došlo do stvaranja bakterijske ili možda gljivične kontaminacije. Posudu je potrebno dobro isprati čistom tekućinom (izbjegavati vodovodnu vodu) i ostavite da se osuši samostalno na zraku. Kada se osušila potrebno ju je zatvoriti s poklopcima. Preporučljivo je da se kutija za leće mijenja svaka 3 mjeseca, ili kako se mijenja nova bočica tekućine. Na ovaj način maksimalno minimalizirate mogućnost nastanka bakterija.


Tagovi: