Kako pravilno disati

Sport

Kako pravilno disati

Kako pravilno disati, pravilno disanje

Disanje je najvažniji proces našeg organizma. Disanje često uzimamo zdravo za gotovo, ali kao i sve i disanje ima svoje procese. U doba stresa i anksioznosti mnogi se pitaju kako pravilno disati i kako se smiriti u što kraćem vremenu. Kako se odvija proces disanja? Vaš nos udiše vanjski zrak te ga čisti i zagrijava, šalje ga u ždrijelo gdje se zrak zagrijava na temperaturu vašeg tijela. Grkljan je dio kojemu je najvažnija uloga disanje, ali s svojim unutarnjim tzv. Poklopcem sprječava ulazak hrane i pića u vaša pluća. Kroz dušik uzet zrak putuje u bronhe, bronhiola zrak zatim dolazi do alveola koje su najvažniji dio pluća jer se u njima odvija razmjena plinova. Sav navedeni proces se doslovno odvija u par sekundi. Najvažniji pokreti za disanje su svakako udah i izdah, normalni broj je 12 udisaja u minuti. Kako pravilno disati? Pravilno disanje je kada održavamo ravnotežu između kisika i ugljikovog oksida. Većina nas nepravilno diše, plitko i nepotpuno gdje iskorištavamo samo 30-40% našeg kapaciteta plića. Uzroci nepravilnog disanja su nepravilno držanje, automatsko disanje bez razmišljanja, loše navike.

Kako pravilno disati, tehnike disanja

Zadnjih godina je dokazano kako pravilno disati može nam pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju probave, smanjenju upale, jačanju pluća i oslobađanju hormona sreće. Moć kontroliranog disanja ima sve navedene benefite za naše tijelo. Sporije i dublje disanje nam pomaže da tijelo dobi više kisika nego plitkim disanjem na koje smo naučeni. Sigurno ste čuli za disanje iz dijafragme, upravo je ovakav način disanja temelj mnogih tehnika disanja. Disanje iz dijafragme nam pomaže kod usklađivanja protoka krvi kroz pluća i protoka zraka kroz alveole. Znamo svi kako duboko disanje ima pozitivan i umirujuć efekt na našu psihu. Duboko disanje stimulira živce i ima umirujuć efekt na naše mentalno stanje. „Dišite duboko“ je nešto što se uvijek prvo govori osobama koje su prošle kroz neko traumatično iskustvo, jer upravo ovakav način disanja šalje signale mozgu da je sve u redu. Duboko disanje zahtjeva vježbanje, odvojite si svaki dan 3-5 minuta gdje ćete se posvetiti dubokom disanju. Kako pravilno disati je proces koji se uči polako.

Kako pravilno disati, vježbe pravilnog disanja

Kao i sve, kako pravilno disati zahtjeva vježbanje kako bi se odvijalo sasvim normalno. Početne vježbe pravilnog, dubokog disanja su sljedeće; Lezite na tvrđu podlogu ispruženi i opustite se. Ruke položite uz tijelo. Kako bi kontrolirali pravilno disanje jednu ruku stavite na prsa a drugu na trbuh. Ruka na prsima se mora minimalno pomicati, time vježbamo disanje iz trbuha. Lagano, bez pomicanja prsnog koša napravite udisaj na nos u trajanju od 2 sekunde tako da podižete trbuh blago prema gore, bez napuhavanja. Izdah se radi na usta, stisnite zube i izgovarajte Š u trajanju do 6 sekundi, stvarate otpor i u plućima ostaje više kisika. Trbuh se sada uvlači prema kralježnici a ruka na prsima miruje. U početku navedena vježba će vam se činiti naporna, jer naučili smo se na plitko disanje koje ne zahtijeva rad trbuha nego samo prsa. Nepravilno disanje ima loše posljedice po naše zdravlje, u kombinaciji sa svakodnevnim stresom stimulira dio živčanog sustava u našem tijelu koji nije pod utjecajem naše volje i to dovodi do osjećaja poput straha i tjeskobe. Pravilnim disanjem možemo bolje trošiti kalorije i izbaciti višak toksina iz našeg tijela. Kada se naučimo kako pravilno disati to može imati brojne pozitivne utjecaje na naše tijelo.

Tagovi: