Kako povećati željezo u krvi

Znanost

Kako povećati željezo u krvi

Kako povećati željezo u krvi i koja je uloga željeza u krvi

Kako povećati željezo u krvi kao i sačuvati razinu željeza u krvi veoma je važno za normalno funkcioniranje organizma. Prije nego vidimo kako povećati željezo u krvi treba znati ćemu sve željezo služi i koja mi je funkcija u organizmu. Inače željezo je jako bitno za razne funkcije, a jedna od najvažnijih je svakako prijenos kisika u tijelu. Željezo je sastavni dio hemoglobina, koji krvi daje pigment tj. crvenu boju. Hemoglobin prenosi kisik iz pluća u krv i dalje po tijelu. Željezo sudjeluje u raznim procesima u stanicama i čelijama koje proizvode energiju koju naše tijelo koristi za sve svoje aktivnosti. Zbog toga je jedan od prvih simptoma kada nam nedostaje željeza u krvi povećani umor. Također željezo ima ulogu i kod ostalih vitalnih funkcija, kao što je rast, reprodukcija i jačanje imuniteta. Postoji nekoliko načina za regulaciju i povećanje količine željeza u krvi. Dakle ono što jedete i kada jedete utjecat će na apsorpciju željeza u krvi.

Kako povećati željezo u krvi uzimajući suplemente

Kako smo naveli, postoji nekoliko načina kako povećati željezo u krvi. Jedan od najboljih načina kako povećati željezo u krvi je pomoću suplemenata koji sadrže željezo. Suplemente možete uzimati kako bi tijelu osigurali potrebnu količinu željeza ili kako bi povećali količinu željeza u krvi. Inače u prosječnom obroku nema uvijek dovoljne količine željeza, pa je svakako preporučljivo, a u nedostatku željeza i potrebno uzimati suplemente koji sadrže željezo. Uglavnom ćete i kada detektirate problem koji uzrokuje nedostatak željeza i kada ga liječite morati uzimati dodatne količine željeza. Suplementi se uzimaju uglavnom oralno ili intravenozno. Također dnevna doza suplementa željeza uglavnom se uzima 3 puta dnevno, po 150 do 200 mg željeza. Suplemente željeza nemojte uzimati zajedno sa kalcijem jer će kalcij smanjiti apsorpciju željeza u tijelu, a svakako ga je bolje uzimati na prazan želudac ili sa narančinim sokom kako bi poboljšali apsorpciju. Samo željezo ima određene nuspojave. Pa vas tako može mučiti zatvor i mučnina u želudcu.

Kako povećati željezo u krvi i koja hrana ima najbolji učinak

Sljedeći način kako povećati željezo u krvi je prirodnim putem, unosom željeza preko hrane. Ovo je možda i najbolji način kako povećati željezo u krvi, samim time što je prirodan. Sa unosom hrane teško ćete unijeti prevelike količine željeza, pa neće biti ni nuspojava koje se znaju pojaviti kada željezo unosite pomoću suplemenata. Hrana koja je bogata željezom svakako je svinjska jetra i školjke. Međutim nije preporučljivo jesti puno i često te namirnice, zbog velikih količina kolesterola. Meso, posebno crveno meso i morski plodovi bogati su željezom, a prednost željeza iz mesa je što se puno lakše apsorbira od željeza koje je prisutno u biljnoj hrani. Što se tiče biljne hrane špinat i mahunarke dominiraju kad su količine željeza u pitanju. Svakako bi bilo najbolje kombinirati prehranu, na način da se dio željeza dobiva iz mesa a dio iz biljaka. Na taj način će osim potrebnog željeza, tijelo dobiti i izbalansirani i zdraviji obrok.

Tagovi: